Grigorescu: Problemele CE Oltenia sunt cauzate de faptul că fuziunea complexurilor s-a făcut fără restructurare

Data: 23-02-2016

Sursa: AGERPRES

Problemele pe care le are în prezent Complexul Energetic Oltenia sunt cauzate de faptul că fuziunea dintre cele trei complexuri s-a realizat fără o restructurare prealabilă a lor, a declarat, luni, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, prezent la ZF Power Summit.

„Astăzi, sectorul energetic ne oferă multe motive de îngrijorare, dar nu trebuie să ne facem un clasament. Pe lângă scăderea prețului petrolului, un alt motiv de îngrijorare este situația Complexului Energetic Oltenia, unde sunt 15.000 de angajați și unde este nevoie de restructurare”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, era necesară restructurarea celor trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari și Craiova) înaintea fuziunii lor.

„Nu sunt adeptul fuziunilor și achizițiilor fără o restructurare în prealabil. Lipsa de restructurare anterioară a făcut să ascundem adevăratele probleme. Am ajuns acum să ne întrebăm dacă tot sectorul are un rost. Trebuie să facem restructurări acolo unde trebuie făcute și trebuie să vedem de ce mix energetic avem nevoie”, a mai spus Grigorescu.

El a arătat că sectorul cărbunelui este necesar pentru sistemul energetic românesc, iar acest lucru se vede cel mai bine în perioadele de consum mare.

Totodată, întrebat dacă și CE Oltenia se apropie de insolvență, ca în cazul Complexului Hunedoara, Grigorescu a ținut să sublinieze că situațiile celor două companii nu sunt similare.

„Situația de la Hunedoara nu este similară cu cea de la Complexul Oltenia, chiar dacă unele probleme sunt similare”, a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, strategia energetică va arăta ce fel de mix energetic va trebui să dețină România.

„Când vorbim de mixul energetic, este nevoie de o viziune pe termen lung”, a adăugat Grigorescu, amintind situația din sectorul regenerabilelor, unde la început s-au dat subvenții generoase, care apoi aproape au fost sistate, pentru ca acum să se reîncerce o situație de echilibru.

„Strategia energetică ar trebui să ofere claritate unde trebuie să investească statul. Strategia ar trebui să arate mai degrabă ca un plan de afaceri decât ca un document de politici publice. Strategia o face Ministerul Energiei și este a României. Sunt câteva sute de specialiști care sunt în dialog cu noi pe această temă”, a mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, întreaga strategie va fi finalizată în toamna acestui an, însă pe parcursul elaborării ei vor fi expuse dezbaterii publice diverse aspecte.

Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari față de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.

Complexul Energetic Oltenia a demarat o schemă de plecări voluntare, în cadrul căreia salariații care vor să părăsească societatea vor primi șase salarii compensatorii, au declarat, vineri, pentru AGERPRES, reprezentanții Ministerului Energiei.

La începutul săptămânii trecute, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a decis să propună Adunării Generale a Acționarilor mutarea sediului social al companiei la București, în urma unei analize realizate la nivelul conducerii executive și administrative.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)