In Romania, pretul energiei electrice nu-l da carbunele sau vantul, ci lipsa specialistilor la pupitrul decizional

Data: 11-01-2016

Sursa ENERGY CENTER

Pentru a sustine o industrie energetica imposibil de reformat la parametrii de performanta, in ultimii 25 de ani, specialisti scoliti la buzunarul politic au reusit sa induca in randul consumatorilor romani ideea ca energia regenerabila nu face altceva decat sa le incarce factura la curent. Aceea subventie acordata energiei regenerabile prin intermediul certificatelor verzi este cauza tuturor scumpirilor, mai ales daca energia electrica produsa se mai si exporta. Pe de alta parte, in Romania ar ramane mare parte din energia electrica obtinuta din surse clasice de materie prima, mult mai scumpa si poluatoare pe deasupra. Cultivarea confuziei in randul opiniei publice, coroborata cu o crasa lipsa de viziune a celor ce iau decizii a dus la situatia in care toata lumea sa acuze pe toata lumea, iar singurul sector industrial al Romaniei ramas inca in categoria „bun national” sa intre in morisca devalizarii. Concluzia, peste ani o sa plangem iar ca cineva ne-a lucrat pe la spate.

Germania a declarat ca renunta la energia nucleara si la mare parte din centralele pe carbune, Danemarca, Olanda, Finlanda sau Suedia isi produc necesarul de energie aproape exclusiv din surse regenerabile (adesea au si disponibilitati de export), Marea Britanie a pus pariul pe energia nucleara, Franta face la fel in timp ce Polonia pariaza in continuare pe carbune. Romania se lauda ca are mix energetic (ceea ce nu e rau in principiu), dar este pe punctul de a nu-si mai putea sustine productia de energie pe baza de carbune sau gaze. In paralel,loveste sistematic in sectorul regenerabilelor, pe care refuza (demonstrativ) sa le mai subventioneze prin intermediul certificatelor verzi. Gata, pana aici.

Ne-am cuplat cu pietele de energie invecinate si urmeaza sa extindem schimburile energetice mult peste zona Europei Centrale si de Est. Nu bine a trecut un an de la cuplarea pietelor ca am si inceput sa ne plangem ca vindem energie electrica ieftina si importam energie electrica scumpa. De data asta de vina sunt traderii, sau ANRE, care nu permite exportul direct de energie, realizat de producatori, fara intermediari. Se vede de aici ca nu intelegem nimic din principiile pietei libere si concurentiale si ca actionam dupa principiul „noi nu ne vindem tara”. Nu o vindem dar o praduim prin incompetenta, asa cum facem in acest moment cu Complexul Energetic Hunedoara si in curand cu Complexul Energetic Oltenia. Ce va urma dupa aceea? Bocitul si aruncatul vinei de la unul la altul.

O industrie energetica de genul celei mostenite de la regimul comunist, reformat si adusa la parametrii de performanta, implica mult mai mult decat pretul final al energiei electrice produse. Asa cum industria de automobile creeaza pe verticala si orizontala alte multe afaceri dependente de ea, asa si un mare complex energetic, sau o mare centrala nucleara dezvolta in functionarea lor multe alte servicii. Aceste servicii au fost insa supapa de scurgere a banilor catre firmele capusa, ca in final sa gasim vinovatul in tehnologia depasita.

Industria regenerabilelor, in care s-au investit vreo 8 miliarde de euro in doar cativa ani, cat nu s-a investit in toate celelalte segmente ale sectorului energetic, este acuzata pentru faptul ca nu a folosit furnituri romanesti, produse fabricate aici, si mai mult, nici nu are nevoie de o industrie pe orizontala in functionarea ei. Cu alte cuvinte, au venit aia cu banii, si-au instalat turbinele sau panourile si acum asteapta sa bata vantul si sa incaseze certificatele verzi pentru a-si recupera investitia intr-un timp record. Daca la o hidrocentrala noua, sau la o termocentrala noua investitia se recupereaza in 20-30 de ani, la un parc eolian sau fotovoltaic investitia se recupereaza in 3-4 ani. Asa a fost legea facuta, atunci sa o respectam, spun investitorii in energia regenerabila.

Pe partea de energie nucleara statul continua sa incurajeze dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, dar mai mult la nivel declarativ. Caci, daca se va ajunge in situatia de a veni si cu un sprijin financiar efectiv schimba foaia. In acelasi timp, inclusiv reprezentantii statului afirma ca este deja mult prea mult sa mai avem inca doua reactoare nucleare, in conditiile in care consumul nostru intern este deja asigurat de capacitatile existente de generare, avand si excedent.

Am incercat in aceste putine randuri sa surprindem doar cateva aspecte din realitatea cu care se confrunta sectorul energetic romanesc, pe cale de a exploda. A intretine dispute de genul celor amintite mai sus da dovada de incompetenta crasa. Daca ne place ideea mixului energetic, daca nu ne intereseaza ce face Germania, Anglia sau Olanda atunci hai sa aratam ca avem si noi o viziune. Cerem prea mult, desigur. Acest lucru ne va costa insa cat de curand. de REDACTIA