În timp ce toți cer moartea cărbunelui, 115.200 de arbori vor cădea tăiați ilegal în România

Data: 6-06-2019

SURSA:GORJ 24

115.200 de arbori vor cădea tăiați ilegal în România chiar în timp ce șefii domeniului silvic din UE se vor întâlni la București. O pădure va fi practic rasă ilegal de pe suprafața pământului și nimeni nu este interesat de starea de fapt. Organizațiile de mediu dau cu tunul după centralele pe cărbune ale CEO.

„Pe parcursul celor doua zile de intalnire, 115.200 arbori vor cadea taiati ilegal in Romania. Calculul a fost făcut luând în calcul plecând de la datele ultimului Inventar Forestier Național (IFN) pe care Ministerul Pădurilor le-a secretizat. Conform datelor IFN, în România s-a extras anual 38,6 milioane m3 lemn din care doar 18 milioane m3 s-au tăiat legal, restul de 20,6 milioane m3, adică mai mult de jumate din lemnul tăiat este ilegal.

Asta înseamnă că alături de fiecare arbore doborât legal, cel puțin unul se mai taie ilegal. Altfel spus, în fiecare secundă cade ilegal un brad înalt de 20 metri cu diametrul de 30 cm. Calculația folosește una dintre cele mai recunoscute metode de calcul al volumui de lemn (Petras & Pajtik formula). Desigur că aceasta a fost luată drept o medie și suntem conștienți că numerul de arbori doborâți, precum și specia poate diferi de la un loc la altul.

Agent Green a solicitat să participe la reuniune în calitate de observator și să transmită LIVE ședințele, dar ministerul pădurilor nu a permis accesul nici organizației și nici presei și a precizat că ”nu se vor putea realiza transmisiuni live ținând cont de caracterul acestui eveniment însă, la finalul reuniunii se va emite un comunicat de presă care va cuprinde aspectele discutate și concluziile acestei reuniuni.”

Agent Green cere Ministerului Pădurilor să instituie imediat un moratoriu la exploatarea pădurilor mai bătrâne de 120 de ani (8% din pădurile României) conform rezultatelor ultimului Inventar Forestier Național.”, conform unui comunicat al Agent Green.