INFORMARE

Data: 3-03-2016

Pentru corecta informare a opiniei publice asupra eficientei propunerilor de „salvare a CE Oltenia” prezentate in spatiul public de un fost membru al Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia, facem urmatoarele precizari:

  • Daca se considera ca Societatea CE Oltenia a fost creata cu o capacitate miniera supradimensionata, nu se justifica propunerea pentru inchiderea unor capacitati de producere a energiei electrice, de exemplu conservarea CET Isalnita. In acest caz, supracapacitatea miniera se va majora. De asemenea, mentionam ca grupurile energetice ale CET Isalnita functioneaza cu costuri mult mai mici decat grupurile altor producatori de energie pe baza de carbune sau gaze din sistem.
  • In privinta propunerii de adoptare a unei tehnologii de ardere in pat fluidizat sau transformare in emulsie, trebuie sa se ia in considerare faptul ca lignitul din Bazinul Minier Oltenia are umiditate in proportie de cca 40 %, iar adaugarea de apa va conduce la un amestec care nu va mai avea proprietati optime de ardere.
  • Referitor la propunerea de gazeificare a lignitului, aceasta tehnologie nu poate genera un produs mai ieftin decat gazele naturale. In prezent, toate centralele pe gaze, inclusiv cele care detin cele mai moderne tehnologii, au costuri mult mai mari decat CE Oltenia.

CE Oltenia a elaborat un plan de eficientizare, reabilitare si restructurare a capacitatilor miniere si energetice, bine documentat, care va demonstra ca societatea are capacitatea de a se viabiliza financiar.