INFORMARE

Data: 13-08-2015

Referitor la sanctionarea CE Oltenia de catre ITM Gorj in cazul evenimentului tragic produs in data de 15 mai 2015, la Cariera Pinoasa, facem urmatoarele precizari:

  • In REGULAMENTUL INTERN al CE Oltenia, Cap. IV, Art.12, se prevede ca salariatul are urmatoarele obligatii (Art.12):
    – 33. sa se prezinte la serviciu in stare corespunzatoare pentru indeplinirea in bune conditii a atributiilor de serviciu;
    – 34. sa nu introduca in/sau la locul de munca bauturi alcoolice, sa nu consume bauturi alcoolice in timpul lucrului, sa nu lucreze sub influenta alcoolului;….

Aceste prevederi au fost prelucrate lucratorilor, victima luand la cunostinta prin semnarea procesului verbal de prelucrare inregistrat cu numarul 5588/19.03.2015, iar in cei 24 de ani vechime pe care ii avea in meseria de electrician, nu a avut abateri disciplinare de nicio natura.

  • Conform CCM 2013/2014 – DISCIPLINA MUNCII , Art.206, Alin.2:

 Angajatorul verifica abaterile disciplinare ale salariatilor: prezentarea la serviciu in stare de ebrietate,  precum si consumarea bauturilor alcoolice in timpul serviciului.

La intrarea in schimb, conducatorii directi (Conducatori Formatii de Lucru – CFL) verifica daca salariatii sunt apti pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu din punct de vedere fizic si psihic. O alcoolemie de 0,30 g ‰ in sange (valoare precizata in raportul intocmit de Institutul de Medicina Legala Mina Minovici) nu putea determina aspecte vizibile asupra starii fizice si psihice ale persoanei pentru a nu fi admisa la serviciu.

Mentionam ca, in unitatile CE Oltenia, se efectueaza in mod sistematic si verificari cu aparatul etilotest atat pentru personalul din activitatea miniera, cat si din activitatea energetica, iar pentru lucratorii care participa la siguranta circulatiei se efectueaza testari zilnice, conform normelor de siguranta a circulatiei in transportul pe caile ferate. Cazurile neconforme sau refuzurile testarii au foat cercetate si sanctionate in conformitate cu prevederile CCM si RI al companiei.