Liberalizarea pieţei de electricitate vine cu un plus de beneficii pentru clienţi

Data: 27-10-2016

Sursa: ENERGYNOMICS

Pe 26 octombrie, la Energy Breakfast Club ne-am propus să conturăm noua hartă a pieţei de electricitate din România aşa cum a fost redesenată de procesul de liberalizare accelerat în ultimii ani. Ne-au fost alături în acest demers Florin Tobescu (ANRE), Cornelia Szabo (CEZ Vânzare) şi Silvia Vlăsceanu (ACUE), dar şi peste 50 de experţi interesaţi de tendinţele şi oportunităţile de dezvoltare a afacerilor în domeniu. Harta furnizării de electricitate este în plin proces de remodelare, iar schimbările cele mai importante urmează să se producă în următorii ani.

Dialogul a fost lansat de Florin Tobescu, şef serviciu Direcţia Relaţii Internaţionale în cadrul ANRE, care s-a referit la perspectivele integrării tot mai profunde a sistemului energetic naţional în reţeaua europeană, proces care vine cu o “încărcătură birocratică mai mare decât ne-am dori”; în 2015, ANRE a emis 985 de acte legislative cu impact asupra pieţei de electricitate, iar noi prevederi se vor impune în urma definitivării pachetului legislativ de iarnă aşteptat să fie lansat la începutul lunii decembrie. “Vor apărea elemente cu efecte asupra tuturor participanţilor la piaţă, inclusiv asupra furnizorilor”, a precizat Florin Tobescu.

Încă un an până la liberalizarea completă a pieţei de electricitate

Evoluţia numărului clienţilor alimentaţi în regim concurenţial şi a energiei electrice furnizate acestora arată un grad de deschidere în creştere constantă. Totuşi, la nivelul consumatorilor casnici şi al necasnicilor mici rata de schimbare a furnizorului este nesemnificativă: 0,38% din totalul locurilor de consum, în 2015. În primul semestru al acestui an, numărul furnizorilor a urcat de la 100, la 105, a precizat Florin Tobescu,  în contextul în care producţia de energie s-a redus cu 4%, iar consumul a urcat uşor (1%).

Oficialul ANRE a enunţat priorităţile Autorităţii:

  • Finalizarea procesului de liberalizare
  • Creșterea numărului de furnizori și a numărului de oferte
  • Posibilități reale de schimbare a furnizorului
  • Realizarea unui comparator de prețuri
  • Analiza atentă și completă a termenilor contractuali ai ofertelor (condițiile asociate acestora)
  • Evoluția pieței interne de energie