Maros Sefcovic și Miguel Canete, la conferinţa la nivel înalt privind Uniunea Energetică

Data: 11-10-2018

SURSA: ENERGYNOMICS

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, responsabil pentru Uniunea Energetică şi comisarul european Corina Creţu, responsabil pentru politica regională, au fost gazdele conferinţei la nivel înalt „Uniunea energiei în acţiune – Sprijinul politicii de coeziune pentru regiunile carbonifere în tranziţie”, de marţi, de la Bruxelles, informează Reprezentanţa CE în România, conform Agerpres.

„Combaterea schimbărilor climatice începe chiar cu regiunile noastre. Acesta este motivul pentru care am lansat un instrument de asistenţă structurală pentru regiunile carbonifere şi cele ce utilizează intensiv cărbunele – pentru a sprijini modernizarea economiilor acestora şi pentru a gestiona impactul social al tranziţiei la o economie cu emisii reduse de carbon. Vorbim aici de sănătatea oamenilor, de locurile lor de muncă şi de oportunităţile pentru viitor. Din acest motiv, lucrăm deja cu regiunile din 7 state membre şi mobilizam programele UE pentru îndeplinirea acestui obiectiv important. Mai mult, ne pregătim să discutăm această iniţiativă cu partenerii noştri internaţionali la reuniunea COP24 de la Katowice, pentru a o extinde la nivel global”, a declarat vicepreşedintele Maros Sefcovic.

La rândul său, comisarul european pentru energie, Miguel Arias Canete, a afirmat că a fost lansată Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziţie pentru a le ajuta să gestioneze transformarea economică şi socială ce rezultă din reducerea utilizării cărbunelui. „Suntem încântaţi că multe dintre părţile interesate şi reprezentanţii guvernamentali din regiunile ce utilizează intensiv cărbunele vor participa la următoarea reuniune a Platformei, ce va avea loc în noiembrie în beneficiul regiunilor ce parcurg procesul de tranziţie energetică”, a adăugat Miguel Arias Canete.

Corina Creţu a subliniat că politica de coeziune face investiţii semnificative pentru creşterea locurilor de muncă în regiunile carbonifere. „UE şi-a luat angajamentul de a nu lăsa pe nimeni şi nicio regiune în urmă în procesul de tranziţie către o economie cu emisii reduse de carbon. Politica de coeziune face investiţii semnificative în promovarea creşterii şi creării de locuri de muncă în regiunile carbonifere, oferindu-le sprijin pentru identificarea, dezvoltarea şi realizarea de investiţii în acele domenii în care pot deveni competitive – ceea ce noi numim specializare inteligentă”, a spus Corina Creţu.

Dietmar Woidke, ministru-preşedinte al land-ului Brandenburg (Germania), Tomasz Dabrowski, ministrul-delegat al energiei (Polonia), Malgorzata Ocheduszko-Ludwik, membru în Consiliul Regional al Voievodatului Silezia (Polonia), Octav Dan Paxino, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene (România), Vojtech Ferencz, secretar de stat în Ministerul Economiei (Slovacia), şi David Koppitz, ministrul-delegat pentru dezvoltare regională (Cehia) au fost principalii vorbitori din cadrul conferinţei la nivel înalt.