Miliardul investit de consumatori, versus miliardul investit de CEO

Data: 24-10-2019

SURSA:Energy-center

Sorin Boza, presedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, ia pozitie fata de declaratiile Asociatiei Marilor Consumatori de Energie din Romania (ABIEC):

“In primul rand, as dori sa ii felicit pe marii consumatorii de energie ca au investit aproape 1 miliard de euro in instalatii performante; insa, in acelasi timp, vreau sa il  informez pe domnul presedinte ca Complexul Energetic Oltenia a investit singur 1 miliard de euro in investitii de mediu pentru a fi conform astazi din toate punctele de vedere, respectand toata legislatia UE. Din pacate, aceste investitii inrautatesc costurile de productie la ora actuala, dar CEO este conform cu toate normele europene in vigoare de protectia mediului.

In al doilea rand, sunt sigur ca si domnul presedinte, daca era in locul meu, principalul target al unui director general este sa internalizeze costurile de CO2 in costurile de productie. Sunt sigur ca oricare mare producator ar face acest lucru.  Acelasi lucru il fac si eu. Internalizarea costurilor de CO2 arata un management corect al unei companii. Constatarea ca preturile certificatelor este inclus in pretul urias al megawatului este perfecta, numai ca acest lucru deriva tocmai din structura actuala a pietei monocombustibil si cu o piata de echilibrare atipica pe care o are Romania astazi.

Suntem singura tara cu structura  monocombustibil – nu avem acel mix care ne-ar ajuta pentru a avea un cost de energie mult mai ieftin si constant pentru o perioada mai lunga de timp.

CEO detine astazi 25% din piata, avem pretul marginal dat tocmai de aceste certificate, astfel incat situatia din Romania are doua lucruri paradoxale: CEO nu va putea niciodata sa isi recupereze in totalitate cheltuielile cu CO2 riscand sa intre in insolventa. Al doilea lucru paradoxal este ca ceilalti producatori obtin profituri mari crescand preturile tocmai  datorita acestor certificate de CO2 pentru care nu au nici o obligatie de a le achizitiona. Eu sunt obligat sa le pun in costul de productie, ma duc la un cost de productie plus CO2, iar ceilalti -pentru ca avem aceasta piata  monocolor – urca pretul  sub mine si dupa mine.

Mecanismul de sprijin la care se refera distinsul domn  este doar pentru a acoperi aceste sume pe care CEO nu le poate obtine astazi prin pret, avand scopul de a evita disparitia companiei si implicit a 25% din productia de energie a tarii si pentru a tine pretul undeva cat mai jos posibil, este vorba de un pret corect al energiei pe piata din Romania.

Cum ar arata SEN (Sistemul Energetic National) fara CEO?

Ii recomand domnului presedinte sa studieze planul de dezvoltare a retelelor de transport realizat de Transelectrica si care este public pe site-ul ANRE. Preturile la energie electrica in Romania, fara CEO, pot fi oricand oricat de mari, nu vor avea din pacate limite superioare – credeti-ma pe cuvant, pentru ca stiu ceea ce vorbesc.

Inteleg ca suntem ingrijorati, insa ingrijorarea ar trebui sa vina din alta parte. Romania este situata geografic  intre trei tari care nu platesc certificate de CO2. Cand nu platesti CO2 exista posibilitatea de dezindustrializare imediata, aici trebuie ca  Romania sa lucreze si sa isi creeze un plan de actiune in perioada urmatoare, pe asta ar trebui sa se focalizeze Romania pe urmatorii 10-15 ani, a declarat Sorin Boza pentru Financial Intelligence.