OPCOM, în lumina modificărilor legislative! Primele zile din an: noile reguli blocheză tranzacționarea pe platformele PCCB. Participanții iau cu asalt PZU

Data: 12-01-2015

Sursa: BIZENERGY

  • Contractele standard – definitivate pe 30 decembrie 2014, se refac convențiile de participare pe PCCB • Operatorii din energie care nu transmit convențiile până pe 27 februarie vor fi revocați de la PCCB , informează OPCOM

 La început de an, asistăm la un asalt al participanților pe Piața pentru Ziua Următoare – PZU, în condițiile în care Piața centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică – PCCB este în stand-by. Implementarea noilor reguli impuse de Ordinul ANRE nr. 78 presupune îndeplinirea unor formalități pentru OPCOM și participanții la piață: contracte standard, noi convenții de participare la PCCB – proces, care se dovedește  greoi și de durată!

Cum platformele PCCCB sunt nefuncționale în aceste zile, participanții la piață tranzacționează pe celelalte piețe. OPCOM a confirmat interesul maxim al participanților în aceste zile pentru tranzacționare pe PZU, comunicând că, pentru ziua de livrare 8 ianuarie 2015, s-a înregistrat un maxim absolut la nivel lunar: 172 companii care au introdus cel puțin o ofertă și au stabilit tranzacții.

Din acest an, este operațional un nou Regulament privind modalitățile de încheiere a contractelor bilaterale de energie electrică prin licitație extinsă și negociere continuă și prin contracte de procesare, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 78/14.08.2014.Complexul Energetic Oltenia semnalează că, prin tergiversarea aplicarii Ordinului ANRE, în acest moment, PCCB și PCCB-NC, practic, nu mai există, piețele fiind blocate până când se vor reface toate convențiile de participare dintre OPCOM și toți jucătorii din piață. Contractele standard impuse de acest ordin au fost definitivate în ultimele zile ale anului trecut. În susținerea afirmației, reprezentanții CE Oltenia îndreaptă atenția spre pagina web a OPCOM care, la secțiunea PCCB-NC, în data de 5.01.2015, arată că site-ul este în construcție, iar la secțiunea PCCB – LE nu a fost publicată nicio ofertă de tranzacționare. Aceeași situație se remarcă și pe 6, 7, respectiv 8 ianuarie, operatorii apreciind că tranzacțiile vor fi reluate pe PCCB săptămânile viitoare.

„Nu este un blocaj, nu se efectuează tranzacții pe PCCB până nu se încheie convențiile de participare la PCCB. Este o chestiune de zile. În mod firesc, participanții s-au mutat pe celelalte piețe, luând cu asalt PZU, unde cantitățile tranzacționate au crescut foarte mult”, spun operatorii, cu convingerea că situația se va regla cât de repede, acest lucru fiind în interesul tuturor.

OPCOM, apel la participanții la piață să se grăbească să semneze convențiile de participare la PCCB

Între timp, OPCOM face apel la participanții la piață să se grăbească să semneze noile convenții de participare PCCB, informându-i că, urmare a implementării prevederilor Ordinului ANRE nr. 78/14.08.2014, își pot menține calitatea de participant la PCCB doar prin semnarea Convenției de participare la Piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică – modalitatea de tranzacţionare a contractelor prin licitație extinsă (PCCB-LE) și/sau a Convenţiei de participare pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică conform căreia contractele sunt atribuite prin negociere continuă (PCCB-NC) până la data de 27 februarie 2015. Potrivit informării OPCOM, după această dată, participanții care nu au transmis convențiile menționate vor fi revocați de la PCCB. Semnarea convențiilor menționate și plata componentei de administrare a tarifului reglementat aplicat de OPCOM pentru fiecare dintre modalitățile de tranzacționare pentru care s-a transmis Convenția de participare, respectiv modalitatea de tranzacționare PCCB-LE și/sau PCCB-NC reprezintă condiție de participare la tranzacționare.

De la 1 ianuarie 2015, participanții la piață sunt obligați să încheie contracte standard, cu prețuri și cantități fixe. În baza Ordinului ANRE, OPCOM împreună cu reprezentanți ai comapniilor de profil, în cadrul Grupurilor de lucru, au pus la punct procedurile și convențiile de participare la PCCB. S-a lucrat de zor la contractele standard la finele anului, acestea fiind definitivate pe 30 decembrie 2014. Potrivit acestora, prețul energiei electrice este ferm și fix pentru ambele părţi pe toată durata contractuală.

Cu toate că previziunile sunt sumbre, operatorii din energie sunt obligați să respecte noile reguli, asumându-și riscuri. Furnizorii vor pierde oportunități de afaceri, dar cel mai mult vor avea de suferit producătorii clasici de energie – Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, precum și producătorii de energie eoliană și solară, respectiv furnizorii care au în portofolii consumatori finali. Iar micii producători riscă falimentul, atrag atenția operatorii!

Promisiuni parlamentare de modificare a Legii energiei

Președintele Comisiei de Industrii și Servicii, Iulian Iancu, a anunțat, la conferința organizată de BizEnergy și BizLawyer în luna decembrie 2014, o modificare în lege, în sensul că se va da o interpretare unică și clară la „transparent și nediscriminatoriu”, urmând să fie aduse explicații în definire.”Este ciudat ce se întâmplă. Avem cu toții aceeași părere, însă ne comportăm diferit. Nu este normal să ai preț fix la energia electrică. Nu se poate merge pe prețuri fixe pe durate mari de timp. Singura soluție va veni prin modificarea Legii energiei și explicitarea termenului în cadrul legislativ primar pentru a evita interpretări în cadrul legislativ secundar. Este singura concluzie la care am ajuns”, a declarat președintele Comisiei parlamentare de specialitate. Dacă parlamentarii vor lua în discuție modificarea Legii energiei, vom vedea în februarie când aceștia își reiau activitatea!

În replică, președintele ANRE, Niculae Havrileț, admite că este nevoie de flexibilitate, însă insistă pe obligația instituției de a lua măsuri dacă se constată că în spatele contractelor se pot întâmpla elemente netransparente și discriminatorii. Argumentul forte invocat este că ANRE a câștigat deja două procese în Instanță (cu OPCOM – n.r.), abordarea Autorității fiind în consens cu prevederile Legii 123.