Pentru ca alta treaba nu are, Greenpeace acuza CE Oltenia ca a repornit un grup energetic fara autorizatie de mediu

Data: 20-01-2016

Sursa: ENERGYCENTER

Organizatiile de mediu Greenpeace și Bankwatch au sesizat Garda de Mediu Gorj pentru faptul ca, in cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost repornit grupul 7, care iși epuizase inca din 2014 perioada de functionare și nu mai are autorizatie de mediu, potrivit unui comunicat al celor doua ONG-uri, remis, marti, AGERPRES.

„Complexul Energetic Oltenia a repus in functiune un grup energetic din cadrul termocentralei Turceni, deși acesta nu indeplinește conditiile de functionare conform legislatiei privind emisiile industriale. Echipele Greenpeace România și Bankwatch, aflate in zona termocentralei, au sesizat astazi (marti — n.r.) Garda de Mediu Gorj pentru a efectua un control, in urma caruia sa constate functionarea ilegala a grupului 7 și sa ii suspende activitatea”, se arata in comunicat.

Termocentrala Turceni, apartinând Complexului Energetic Oltenia (CEO), la care in anii 1978-1987 au fost construite 7 grupuri energetice, functioneaza in baza reglementarilor unei autorizatii integrate de mediu emise in martie 2014 de Agentia de Protectie a Mediului Gorj. Aceasta autorizatie nu include grupul 7, deoarece acesta din urma iși epuizase perioada de functionare la inceputul anului 2014.

Reprezentantii organizatiilor de mediu precizeaza ca grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la indeplinirea obligatiilor legale de reducere a poluarii, sub forma unui angajament de a mai functiona doar 20.000 de ore incepând cu 2008, pâna cel târziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogari, timp de 5-6 ani grupul 7 a poluat pâna la de 10 ori mai mult decât normele legale general valabile sau fata de alte grupuri energetice de la Turceni. Cele 20.000 de ore au fost epuizate in 2014.

„Conform legislatiei aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus in functiune decât daca au loc investitii pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi și numai dupa revizuirea autorizatiei integrate de mediu pentru termocentrala Turceni in ansamblu. Complexul Energetic Oltenia (CEO) a solicitat deja revizuirea autorizatiei pentru Turceni, in decembrie 2015, pentru a incerca sa evite din nou conformarea cu normele de poluare, practic prin redenumirea instalatiei de ardere. In orice caz, punerea in functiune inainte de emiterea unei autorizatii integrate de mediu revizuite incalca prevederile legale”, se mai arata in comunicat.

„Incercam sa aflam de la conducerea termocentralei de ce au ales sa puna in functiune acest grup fara a respecta legislatia din domeniu. Am solicitat astazi Garzii Nationale de Mediu sa efectueze o inspectie a termocentralei. In urma acestui control, ne așteptam ca Garda de Mediu sa constate functionarea ilegala a grupului 7 și sa dispuna suspendarea imediata a activitatii acestuia. Echipa noastra se afla acum la Turceni pentru a ne asigura ca termocentrala respecta conditiile legale”, a declarat Ionut Cepraga, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace România.

„Asociatia Bankwatch România a cerut in instanta anularea autorizatiei integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni in decembrie 2014, neregulile acesteia fiind legate in principal de baza legislativa veche, standardele de emisii folosite și lipsa unei evaluari a impactului asupra mediului. In prima instanta actiunea a fost respinsa, dar recursul este in judecare. In ceea ce privește redenumirea Unitatii 7, un artificiu prin care aceasta sa beneficieze in continuare de derogari, Bankwatch România a transmis in decembrie 2015 o sesizare catre Comisia Europeana, fiind incalcate, din perspectiva noastra, patru directive și am cerut cercetarea acestui potential caz de infringement”, a spus, la rândul sau, Alexandru Mustata, coordonator de campanii in cadrul Bankwatch România, citat in comunicat.