PRECIZARI

Data: 7-04-2015

In legatura cu afirmatiile cuprinse in motiunea simpla depusa de deputatii PNL, in data de 01.04.2015, ce fac referire la activitatea CE Oltenia, tinem sa aducem la cunostinta opiniei publice urmatoarele precizari:
– Afirmatia care sustine ca, in ultima perioada, CE Oltenia nu a platit taxe si impozite catre bugetul de stat este falsa.
In acest sens, anexam adresa ANAF in care se arata ca CE Oltenia figureaza cu obligatii de plata = 0 si sume de rambursat/restituit = 0.
– Afirmatia care sustine ca nu au fost platite creditele accesate de CE Oltenia (au fost reesalonate) este falsa.
In acest sens, anexam raspunsurile tuturor bancilor cu care CE Oltenia are contracte (UniCredit Tiriac Bank, EximBank, BCR, BRD, CEC) in care se mentioneaza ca societatea si-a onorat toate obligatiile contractuale de plata, nefiind inregistrate sume restante.
– Afirmatia care sustine ca nu sunt platiti furnizorii este falsa.
CE Oltenia nu inregistreaza plati restante catre furnizori, decontarea acestor obligatii incadrandu-se in termenele de scadenta.
– Afirmatia care sustine ca CE Oltenia nu respecta conditiile de mediu este falsa.
Sucursalele CE Oltenia sunt singurele care functioneaza cu autorizatii de mediu. CE Oltenia este singurul producator de energie care are implementate instalatii de desulfurare a gazelor de ardere si instalatii de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii rezultate in urma procesului de ardere a carbunelui.
Afirmatia care sustine ca la CE Oltenia vor fi concediati 3000 de salariati este falsa.
Numarul total de salariati este redus cu:
– 1100 persoane, in urma externalizarii Carierei Berbesti,
– 1300 persoane care indeplinesc conditiile de pensionare,
– cca 600 persoane datorita restrangerii de activitate ca urmare a inchiderii SE Braila, epuizarii resurselor de la Cariera Seciuri, inchiderii perimetrului minier Pesteana Sud, inchiderii activitatii de subteran la mina Plostina si mina Tehomir.
Precizam ca de la aceste subunitati vor fi facute redistribuiri de personal, in limita posibilitatilor.

In contextul dat, tinem sa mentionam ca, in perioada 2013-2015, la nivelul CE Oltenia a fost imperios necesara reducerea cheltuielilor pentru asigurarea mentinerii in piata, fapt ce a produs efecte si asupra multor societati care obisnuiau sa obtina profituri uriase din relatiile cu zona miniera sau cu cea energetica. Aceste societati au fost aduse in situatia de a-si desfasura activitatea in limita normalitatii.
Situatia CE Oltenia si a altor producatori de energie pe baza de carbune se datoreaza unui pachet legislativ adoptat in 2011 si asumat de guvernul de atunci in fata Uniunii Europene, in baza caruia energia regenerabila este masiv subventionata in detrimentul surselor clasice, in special carbunelui.

DIRECTORATUL CE OLTENIA