PRELUAREA ACTIVITATII DE DISTRIBUTIE A ENERGIEI TERMICE DIN CRAIOVA DE CATRE CE OLTENIA

Data: 2-11-2012

Avand in vedere articolul cu titlul “Balasoiu vrea sa dea 400 de milioane de euro din conturile CEO” publicat in ziarul Pandurul din 02.11.2012, precizam urmatoarele:

Suma totala a investitiilor la care se face referire este de 390 milioane de euro si presupune:

180 milioane euro – investitie in bloc nou (turbina cu gaze + cazan recuperator + turbina cu abur cu contrapresiune si prize de termoficare)

CEN Craiova a introdus aceasta investitie, inainte de infiintarea SC CEO SA, in Planul National de Investitii promovat de Guvernul Romaniei, la data de 30 septembrie 2011. Acesta a fost aprobat de CE, in baza accesarii derogarii de la licitare integrala a certificatelor de emisii de CO2, prin prevederile art. 10c al Directivei 2003/87/CE revizuita prin Directiva 2009/29/CE care permite atragerea unei finantari nerambursabila in valoare de 47 mil. euro.

Promovarea investitiei se va face numai in conformitate cu Strategia de Dezvoltare a SC CEO SA, parte integranta din strategia energetica a Romaniei si Programul de Guvernare.

 – 110 milioane euro – investitii in curs sau deja executate de CEN Craiova, inainte de infiintarea SC CEO SA, reprezentand instalatia comuna de desulfurare a gazelor de ardere la blocurile 1 si 2, reducerea emisiilor de NOx si reducerea pulberilor prin utilizarea tehnologiei de preparare a fluidului auto-intaritor de zgura si cenusa, respectiv investitii care nu necesita efort financiar suplimentar din partea SC CEO SA.

 – 97 milioane euro – investitii necesare in reteaua secundara de distributie a energiei termice.

 Reteaua secundara este un bun public, iar investitiile in bunurile publice se realizeaza de catre proprietar, respectiv de catre Consiliul Local Craiova, nu de catre SC CEO SA.

In concluzie, CE Oltenia nu va suporta niciun efort financiar prin preluarea activitatii de distributie a energiei termice.