Prețul certificatelor de carbon a depășit pragul de 30 de euro

Data: 9-12-2020

SURSA:Energynomics

Prețul certificatelor de carbon a depășit valoarea de 30 de euro pe tonă, iar analiștii se așteaptă la o creștere și mai mare a prețului acestora, pe parcursul anului viitor, potrivit Carbonexpert.

”În dimineața aceasta, 08.12.2020, bursa ICE ECX din Londra a deschis cu 29,69 euro/tCO2. Săptămnă trecută, vineri 04.12.2020, prețul EUA a depășit pragul de 30 euro/tCO2”, susțin analiștii.

”Din păcate, ca urmare a anunțului Comisiei Europene din 18.11.2020, prin care alocarea gratutia pentru 2021 va întârzia, posibil câteva luni până după conformare, ne așteptăm la o situație dificilă pentru companiile din schema EU ETS care trebuie să cumpere certificate EUA. În consecință, companiile poluatoare nu pot să mai facă rost de cash pentru a cumpăra certificatele necesare conformării pentru anul 2020 din vânzarea alocării viitoare. Recomandăm să va verificați capabilitățile financiare astfel încât să puteți cumpăra certificatele de CO2 până la 30.04.2021 la un preț care se apropie de pragul de 30 euro/tCO2, întrucât nu ne așteptăm la scăderea acestuia”, au comentat analiștii.

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) este principala politică a UE în domeniul combaterii schimbărilor climatice, fiind totodată și cel mai mare sistem din lume de plafonare și comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru emisiile totale generate de sectoarele industriale cu un nivel ridicat de emisii s-a introdus o limită, sau plafon, care se reduce în timp. Plafonul restricționează emisiile a peste 11.000 de instalații mari consumatoare de energie din întreaga UE, acoperind aproximativ jumătate din volumul emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste instalații primesc certificate de emisii sau le cumpără la licitații, dar pot să le și comercializeze, în funcție de propriile nevoi. Fiecare certificat reprezintă dreptul de a emite o tonă de dioxid de carbon (CO2) echivalent. În fiecare an, instalațiile trebuie să restituie un număr de certificate egal cu cantitatea de dioxid de carbon echivalent (CO2e) emisă.