PREZENTA MINISTRULUI ENERGIEI LA SE ISALNITA

Data: 24-11-2017

In data de 24 noiembrie 2017, ministrul Energiei, dl. Toma Petcu, a afectuat o vizita de lucru la Sucursala Electrocentrale Isalnita, pentru vizualizarea investitiei realizate la grupul energetic nr.7, inceputa si finalizata in acest mandat.

Investitia, avand ca obiectiv “Reabilitarea și modernizarea blocului energetic nr.7, pe lignit, la S.E. Ișalnița”, este cuprinsa in Planul National de Investitii – PNI si a fost aprobata si derulata in acest an, in prezent fiind in derulare testele finale.

Lucrarile efectuate, a caror valoare este de cca 25 milioane de lei, au ca rezultat reducerea consumurilor de energie electrica si de combustibil, reducerea adaosului de hidrocarburi, a costurilor de operare si mentenanta (garantie 10 ani fara lucrari de mentenanta), precum si cresterea sigurantei in exploatare si a duratei de viata a instalatiei. Lucrarile au inclus si modernizarea circuitului de evacuare a zgurii din cazanele blocului energetic.

Tehnologia aplicata permite eliminarea pierderilor de caldura prin arderea completa a carbunelui si preluarea, in procesul de ardere din cazan, a caldurii degajate de produsele solide ale arderii evacuate in focar, ceea ce determina imbunatatirea randamentului cazanului si reducerea consumului de combustibil: consum de gaz natural cu cca 13 mil mc/an mai putin, consum de carbune cu cca 200000 t /an mai putin si, implicit, reducerea proportionala a emisiilor de CO2.

Ministrul Energiei a apreciat eforturile comune ale intregului personal de la SE Isalnita si, de asemenea, a apreciat faptul ca s-a inteles ca investitiile sunt prioritare pentru siguranta sistemului energetic national si pentru stabilitatea locurilor de munca.

In acest sens, este de mentionat implicarea din acest an a autoritatii si in deblocarea investitiilor de la Turceni si Rovinari, in deblocarea cererilor de rambursare din PNI pentru proiectele inscrise de CE Oltenia, precum si in solutionarea problemelor legislative necesare deblocarii activitatii miniere. Aceasta companie va deveni competitiva daca mentine ritmul investitiilor, avand in vedere ca se doreste pentru carbune o piata pe termen lung.