PRODUCATORII DE ENERGIE DIN ROMANIA SUNT DEZAVANTAJATI FATA DE CEI DIN UNGARIA, SLOVACIA SI, IN SPECIAL, CEHIA

Data: 6-02-2015

CE Oltenia a solicitat, in repetate randuri, reanalizarea modului de organizare a licitatiilor pentru alocarea capacitatilor de interconexiune anuale si lunare, astfel incat, pe PZU, sa fie alocata o capacitate de cel putin 25% din capacitatea alocata din Ungaria catre Romania.

Cuplarea pietelor din Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia reprezinta, practic:
– o extindere a pietelor spot din Ungaria, Cehia si Slovacia catre Romania
– posibilitatea vanzarii energiei din Romania catre granitele de vest aproape inexistenta, chiar si in zilele in care preturile pe toate intervalele orare sunt cu mult mai mici in Romania decat in tarile din Vest.

Exemple:
– In data de 27.01.2015,
pret Romania = 47,67 euro/MWh; transfer Romania – Ungaria = 0 MW
pret Ungaria = 47,67 euro/MWh; transfer Ungaria – Romania = 11447,5 MW
– In data de 02.02.2015,
pret Romania = 41,74 euro/MWh; transfer Romania – Ungaria = 0 MW
pret Ungaria = 41,84 euro/MWh; transfer Ungaria – Romania = 9441,5 MW
– In data de 04.02.2015,
pret Romania = 32,59 euro/MWh; transfer Romania – Ungaria = 612 MW
pret Ungaria = 48,69 euro/MWh; transfer Ungaria – Romania = 3514,2 MW

Producatorii clasici din Romania, practic, nu pot beneficia in aceste conditii de asa-zisa cuplare a pietelor. Actuala modalitate de alocare a ATC demonstreaza un comportament total anticoncurential, principalii producatori de energie din Romania fiind net dezavantajati fata de cei din Ungaria.

Se observa, deci, ca politica rezultata din actualele proceduri de tranzactionare este ca Romania sa vanda ieftin si sa cumpere scump.

CE Oltenia solicita, in continuare, transparenta asupra tranzactiilor pe granita de vest. Nu exista niciun motiv pentru care sa nu putem vizualiza, la fel ca in piata interna, preturile si cantitatile care se tranzactioneaza prin contractele de export pe termen lung.