PROIECTUL GETICA – CCS A DEPASIT EVALUAREA TEHNICO-FINANCIARA REALIZATA DE B.E.I.

Data: 10-09-2012

Sectorul de producere a energiei electrice pe carbune din Romania poate deveni competitiv la nivel european cu ajutorul unor investitii majore in modernizarea acestuia care vor avea drept rezultat o eficienta crescuta si, implicit, un nivel redus al emisiilor de CO2.

  Pentru implementarea tehnologiei CCS in Romania exista oportunitati financiare prin :

– Programul European CCS pentru proiecte demonstrative, cu mecanismul de finantare NER 300
– Bilateralul Norvegia-Romania, cu mecanismul financiar nerambursabil Norvegian.

  Pentru ca acest proiect sa devina realitate, sprijinul financiar si de know-how este asigurat de Global CCS institute; Bellona Europa deruleaza procesul de informare si diseminare la nivelul reprezentatilor societatii civile; ZEP sustine activitatea de promovare a tehnologiei CCS la nivel European.

 ZEP, in calitate de consilier al Comisiei Europene, a initiat in Romania, la sfarsitul saptamanii trecute, workshop–ul international cu tema “CCS – solutia tehnologica optima pentru o economie europeana cu emisii reduse de carbon”, eveniment organizat sub egida Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

  La eveniment au participat:

– reprezentanti ai comunitatii internationale CCS, Guvernului si Parlamentului Romaniei

– reprezentanti ai societatii civile si patronatelor din energie

– reprezentanti ai CE Oltenia, societate cu un rol deosebit de important in asigurarea securitatii sistemului energetic national.

  In cadrul intalnirii a fost subliniata necesitatea sustinerii dezvoltarii proiectelor CCS demonstrative ca baza a dezvoltarii acestei tehnologii, viabila comercial in perspectiva anilor 2020-2030.

  Primul ministru a afirmat prin dl. Ioan Dan Gheorghiu, Consilier Personal pe probleme de energie: “Strategia energetica pe termen lung a Romaniei prevede utilizarea in continuare a combustibililor fosili in vederea asigurarii securitatii in alimentarea cu energie. De aceea, sectorul energetic din Romania, reprezinta atat in prezent cat si in viitor, o oportunitate semnificativa pentru dezvoltarea tehnologiei CCS la scara nationala si regionala.”

  Bogdan Moinescu, Consilier Personal al Ministrului Finanțelor Publice a subliniat in numele d-lui Florin Georgescu, Vice-prim ministru si Ministru al Finanțelor Publice: “Este deosebit de importanta valorificarea proiectelor de anvergura cu finantare multilaterala externa care inglobeaza inalta tehnologie si pot deveni reprezentative pentru Romania, generand dezvoltare economica si beneficii sociale, in conditiile respectarii ambitioaselor tinte pentru decarbonizarea Europei.”

  Iulian Iancu, in calitate de Presedinte al Comisiei pentru Industrie si Servicii din cadrul Camerei Deputatilor, Parlamentul Romaniei, a declarat: “Vom continua sa sustinem promovarea actelor legislative si a reglementarilor subsecvente destinate dezvoltarii tehnologilor CCS, ca parte a strategiei energetice nationale de a dezvolta tehnologii cu emisii reduse de carbon si de a reduce dependenta Romaniei de importul de resurse energetice primare.”

 Rodin Traicu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a mai adaugat: “Proiectul demonstrativ Getica CCS Romania va avea un rol vital in dezvoltarea acestei tehnologii in regiunea de sud-est a Europei. In acest scop, Romania a asigurat cadrul legislativ necesar si a facut eforturi deosebite pentru pregatirea si inscrierea Proiectului demonstrativ Getica CCS in competitia europeana NER 300, punand astfel bazele dezvoltarii unei infrastructuri energetice regionale cu emisii reduse de carbon.”

 Graeme Sweeney, Pre ședinte al Zero Emissions Platform (ZEP), a declarat: “Este timpul ca guvernele statelor europene, sa sprijine proiectele demonstrative aflate in competitie pentru finantarea europeana. Orice proiect selectat isi va aduce contributia la dezvoltarea tehnologiei CCS de la stadiul demonstrativ, la faza comerciala, facand astfel posibila dezvoltarea acesteia la nivel mondial. Masurile adecvate pot face ca acest deziderat sa se intample prin conectarea proiectelor europene cu cele dezvoltate in alte regiuni ale globului, prin transferul de cunostinte care sa permita dezvoltarea pe scara larga, cu costuri minime, a acestor tehnologii.”

  Jonas Helseth, Director al Bellona Europa Foundation a adaugat: „Romania dispune de un potential important de biomasa, calculele noastre demonstrand ca biomasa in combinatie cu tehnologiile CCS ar putea avea ca rezultat un sector energetic neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon la nivelul anului 2030. Mai mult documentul „CCS Roadmap” elaborat de Bellona Foundation pentru Romania indica un potential important pentru un sector energetic carbon-negativ, in conditiile in care strategia energetica nationala ar prevede dezvoltarea simultana a tehnologiei CCS si utilizarea biomasei drept combustibil suplimentar in centralele din Romania.”

  John Scowcroft, Director General pe Europa al Global CCS Institute a afirmat: “Tehnologiile CCS au un rol esential in reducerea emisiilor de CO2. Fara dezvoltarea rapida a acestor tehnologii la scara mondiala, costurile globale determinate de schimbarile climatice vor creste. Formula adoptata de Romania prin combinarea suportului politic, a cadrul legislativ aferent creat, a sprijinului financiar si a transferului de cunoștinte reprezinta pachetul care trebuie sa sprijine urgent dezvoltarea proiectelor demonstrative CCS.”

 „Vestile sunt foarte bune pentru noi, pentru ca am depasit cu bine evaluarea tehnica si financiara realizata de catre BEI (Banca Europeana de Investitii – n. red.). Ramanem in competitia europeana, dar suntem intr-o perioada in care trebuie reconfirmata sustinerea la nivel de guvern. Daca reusim acest lucru pana la sfarsitul acestei luni, avem un mare avantaj, mai ales ca suntem singurul proiect din aceasta regiune. Au mai ramas zece proiecte in aceasta cursa. Cinci sunt din Marea Britanie, iar apoi urmează Olanda, Polonia, Franta, Italia si noi, fiecare cu cate un proiect. 50% din costurile eligibile si de operare pentru primii zece ani de viata pot fi finantate prin fonduri europene.“ a mentionat Carmencita Constantin, directorul diviziei de energie si mediu din cadrul ISPE – Institutul pentru Studii si Proiectari Energetice.

 Proiectul Demonstrativ CCS Integrat va realiza captarea, transportarea si stocarea in siguranta a unei cantitati de 1,5 mil. tone/an CO2, reprezentand un procent de min. 85% de oxizi de carbon din gazele de ardere de la grupul energetic nr. 6 al Electrocentralei din Turceni.

  Regiunea de Sud – Vest a Romaniei este cea mai industrializata zona, responsabila de cca. 40% din totalul emisiilor de CO2 la nivel national.