REALIZARI ALE CE OLTENIA IN PRIMII 5 ANI DE FUNCTIONARE

Data: 7-06-2017

Complexul Energetic Oltenia si-a inceput activitatea la data de 01.06.2012, prin fuzionarea fostelor complexuri energetice Rovinari, Turceni si Craiova cu fosta Societate Nationala a Lignitului Oltenia. In acel an, in cadrul Galei România Top 100 Companii, CE Oltenia a fost premiat ca fiind CEL MAI MARE PRODUCĂTOR DE ENERGIE ELECTRICĂ DIN ROMÂNIA.

  •   PRODUCTIE SIGURA SI COTA DE PIATA INSEMNATA

In cei 5 ani de functionare, CE Oltenia a extras peste 110 milioane tone de cărbune, a produs peste 70 TWh energie electrica si a asigurat cca 17 hTW servicii tehnologice de sistem .
In aceasta perioada, au fost incheiate peste 1100 contracte de vanzare energie electrica pe bursa OPCOM. Incepand din luna aprilie 2013, CE Oltenia a activat numai pe piata concurentiala.

Acoperind o cota ce a atins si 30% din productia de energie livrata in Sistemul Electroenergetic National, CE Oltenia a demonstrat, in conditii meteorologice extreme de iarna si de vara, ca energia produsa pe baza de carbune este cea mai sigura, iar lipsa carbunelui ar afecta puternic securitatea sistemului energetic. Traversand o astfel de perioada, un grup energetic al Sucursalei Electrocentrale Rovinari a inregistrat un adevarat record in termoenergetica romaneasca, cumuland aproximativ 5000 de ore de functionare fara intrerupere. Dupa cele 208 zile de functionare continua, oprirea acestuia nu a fost cauzata de aparitia unor probleme tehnice, ci de cererea scazuta de energie din acel moment. Astfel, in cadrul Galei Romanian Energy Awards – 2017, Societatea CE Oltenia a fost declarata COMPANIA ANULUI DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE .

  •   INVESTITII PENTRU DEZVOLTARE DURABILA

Pe parcursul celor 5 ani de functionare, CE Oltenia a derulat proiecte de investitii pentru respectarea conditiilor de mediu impuse, dar si pentru prelungirea duratei de viata si crestere a eficientei si fiabilitatii capacitatilor de productie existente. Ca urmare a acestor investitii, CE Oltenia poate produce in prezent energie sigura, performanta, curata si relativ ieftina, costul de productie fiind sub media din SEN.

– Conformarea la conditiile de mediu

Proiectele de mediu derulate au aplicat cele mai bune tehnologii de depoluare (tehnologii ale carbunelui curat). CE Oltenia este singurul producator de energie care are implementate, la toate grupurile energetice, instalatii de desulfurare a gazelor de ardere si de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii rezultate in urma procesului de ardere a carbunelui, ceea ce reprezinta sute de milioane de euro investite in instalatii care incadreaza impactul asupra mediului in limitele impuse de legislatia in vigoare.
In perioada 01.06.2012-01.06.2017:
–  au fost finalizate 5 instalatii de desulfurare umeda a gazelor de ardere;
–  au fost modernizate electrofiltrele grupurilor energetice de la SE Turceni si SE Rovinari;
–  au fost puse in functiune instalatiile de evacuare in slam dens la SE Turceni si SE Craiova II.

Compania a obtinut pentru toate centralele Autorizatie de Emisii de Gaze cu Efect de Sera cu valabilitate pana in anul 2020 si Autorizatie Integrata de Mediu cu valabilitate pana in anul 2026.

De asemenea, pentru conformarea cu directivele europene, CE Oltenia a achizitionat, de la infiintare pana in prezent, un numar de 55 milioane certificate de CO2, tranzactiile fiind realizate in mod transparent, pe Bursa Romana de Marfuri si pe bursa primara EEX, cu un efort financiar total de peste 250 milioane de euro.

– Redari in circuitul silvic si agricol

Pe langa investitiile tehnologice realizate sau in curs de realizare ce au ca rezultat incadrarea in limitele impuse de legislatia europeana pentru emisiile de poluanti in aer, apa, sol, CE Oltenia aloca sume importante pentru redarea in circuitul silvic si agricol a suprafetelor de teren afectate de exploatarile miniere. Au fost redate cca 720 ha in zonele Lupoaia, Rovinari, Rosia-Pesteana, Tismana, Jilt si Berbesti, iar alte 800 ha se afla in curs de redare.

In lista lucrarilor efectuate pentru protectia mediului se inscriu si lucrarile pentru relocarea depozitelor de carbune la carierele Roşia şi Pinoasa.

Eficientizarea procesului de productie

Proiectele de modernizare si reabilitare a capacitatilor existente la Rovinari si Isalnita au avut ca rezultat cresterea eficientei (scaderea consumului specific si, implicit, a emisiilor de gaze cu efect de sera). Incepand din anul 2014, CE Oltenia are 7 grupuri retehnologizate.

Tot in acesti 5 ani au fost demarate proiecte majore, precum:
– reabilitarea si modernizarea a 4 grupuri energetice la SE Rovinari, SE Turceni, SE Isalnita;
– implementarea instalaţiilor complete in vederea reducerii emisiilor de NOx la 3 grupuri energetic de la SE Rovinari si SE Turceni;
– realizarea de capacităţi noi de producere a energiei termice pe gaze natural de la SE Craiova I,  în vederea asigurării agentului termic.

Pentru activitatea miniera, cele mai mari invesitii au fost efectuate pentru finalizarea lucrarilor de modernizare la linia II de halda in Cariera Rosia, la excavatorul 10 de la Cariera Pinoasa si se afla in curs de executie circuitele de transport de la Carierele Pinoasa si Jilt.

  • PARTENERIATE, APRECIERI

CE Oltenia este perceputa ca o companie de incredere, care prezinta garantie pentru parteneri.
A fost initiat un proces de atragere de investitori pentru realizarea unui grup energetic nou la Termocentrala Rovinari. Dupa ce au fost parcurse toate etapele impuse de legislatia specifica in vigoare, s-a aprobat si semnat Memorandumul de Intelegere cu investitorul selectat China Huadian Engineering Co Ltd (CHEC) pentru constituirea unei societati comerciale de tip IPP, in vederea realizarii unui grup energetic de minim 500 MW.
In acest parteneriat, memorandumul prevede pentru CE Oltenia o contributie in natura, cu terenuri si constructii, CHEC urmand sa asigure finantarea integrala a investitiei necesare pentru realizarea grupului energetic.

  •   RESPONSABILITATE SOCIALA CORPORATISTA

CE Oltenia isi asuma responsabilitatea sociala ca o initiativa corporativa liber aleasa, dincolo de obligatiile economice si legale fata de mediile sociale in care isi desfasoara activitatea.

Compania aloca sume importante pentru atenuarea problemelor sociale determinate de desfasurarea activitatii de exploatare miniera. Au fost executate lucrari pentru alimentarea cu apa a localitatilor Godinesti, Ciuperceni, Bradet, Matasari, Dragotesti, Plostina, Leurda, Rosiuta, Miculesti, precum si lucrari pentru amenajarea vetrelor de sat Cornesti si Dragoeni. Pot fi mentionate, de asemenea, lucrarile de amenajare a drumurilor Farcasesti – Negomir, Urdari – Cocoreni si Miculesti Plostina.

CE Oltenia a sustinut, in limita cheltuielilor prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli, ajutoare sociale acordate salariatilor si nu numai, a sustinut performanta si talentul in activitatile culturale sau sportive, precum si programe educationale pentru tineri prin colaborarea cu universitati si institutii de cercetare. In acest sens, se desfasoara parteneriate pentru elaborarea unor studii tehnico-economice privind modalitati de optimizare a unor indicatori de functionare specifici procesului tehnologic al centralelor electrice. Un astfel de parteneriat, derulat cu Facultatea de Inginerie Electrică de la Universitatea din Craiova, a fost răsplătit cu PREMIUL PENTRU REUŞITE EXTRAORDINARE, in cadrul Galei Energynomics Awards – 2016.

Un alt proiect major de responsabilitate sociala este investitia pentru modernizarea si reabilitarea Unitatii Balneoclimaterice Sacelu, in scopul imbunatatirii conditiilor de cazare si tratament, ce a avut un impact pozitiv atat asupra angajatilor societatii care au beneficiat de bilete de tratament si cursuri, cat si asupra comunitatii, prin dezvoltarea comertului sezonier, cresterea veniturilor din taxele locale, etc. Proiectul a obtinut locul III, la categoria „SANATATE”, in cadrul Galei de Premiere dedicata exclusiv recunoasterii activitatilor de Responsabilitate Sociala ale companiilor din Romania desfasurate in anul 2013. CE Oltenia a fost singura companie de stat premiata.

  •   UN MEDIU DE MUNCA MOTIVANT

CE Oltenia asigura in prezent peste 13.000 de locuri de munca in mod direct si, indirect, alte peste 130.000. De asemenea, tinand cont ca suma platita de CE Oltenia catre bugetul consolidat al statului se ridica la valoarea de cca 500 milioane lei anual, putem spune ca aceasta societate care este un producator ale carui surse financiare provin din activitatea desfasurata si nu din banii publici, asigura salariile unui numar de peste 200.000 bugetari.

*

In conditiile schimbarilor rapide ale mecanismelor pietei de energie, raportat la necesarul de energie din tara noastra si la resursele de care dispune Romania, Complexul Energetic Oltenia ramane un pilon de baza al Sistemului Electroenergetic National si, nu in ultimul rand, al intregului sistem economico-social din Romania.