România are dreptul să fie independentă energetic

Data: 24-03-2021

SURSA:MESAGERUL HUNEDOREAN

În cadrul şedinţei Comisiei pentru industrii şi servicii, desfăşurată la data de 23 martie, în calitate de vicepreşedinte al comisiei şi deputat PSD de Hunedoara am prezentat şi tras un semnal de alarmă în privinţa situaţiei mineritului din Valea Jiului şi a Complexului Energetic Hunedoara.
Ca urmare a demersurilor făcute împreună cu colega mea Natalia Intotero, parlamentar PSD de Hunedoara, la şedinţa comisiei a participat şi Cristian Terheş, europarlamentar în Parlamentul European. Am insistat să evităm politizarea acestui subiect şi am subliniat importanţa Sistemului Energetic Naţional, astfel încât România să nu devină dependentă energetic de importuri şi să nu renunţăm la producţia de energie electrică pe bază de cărbune, pentru a preîntâmpina situaţii de blocaj în furnizarea energiei asemănător celui din Texas. Producţia de energie electrică pe bază de cărbune poate fi pornită şi oprită oricând, indiferent de anotimp sau condiţii meteorologice.
Indiferent de culoarea politică, este necesar a se realiza o acţiune comună pentru a negocia termenii cu Uniunea Europeană, astfel încât să se continue extracţia de cărbune, pe întreg teritoriul României, pentru a nu se genera probleme de ordin economic şi social.
Pe de altă parte, trebuie respectate şi angajamentele luate în faţa Uniunii Europene. Vedem ţări precum Germania care negociază producţia de energie pe bază de cărbune până în anul 2038 sau Polonia până în anul 2049. În schimb, România trebuie să renunţe la propria producţie, ceea ce mă duce cu gândul că situaţia noastră este discriminatorie, fiind vizibil aplicat un dublu standard.
În timp ce alte ţări negociază, la noi activitatea de la Termocentrala Mintia este oprită din cauza lipsei de cărbune şi, din lipsă de căldură şi apă caldă, oamenii suferă, şcolile sunt închise şi activitatea instituţiilor publice este afectată. Ba, mai mult, fiind pandemie nu se pot aplica regulile de igienă din cauza lipsei apei calde de la robinete.
Probleme sunt şi la Complexul Energetic Oltenia, ceea ce ne duce la concluzia clară că, pe bază legală şi diplomatică, trebuie ca şi interesele României să fie luate în considerare.
La nivelul judeţului Hunedoara, Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean a propus soluţii concrete pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara şi mineritului din Valea Jiului şi le-a transmis factorilor decidenţi la nivel naţional.
Reluarea activităţii la Termocentrala Mintia este condiţionată de deciziile guvernului coaliţiei de guvernare PNL-USR-Plus-UDMR şi de aplicarea OUG 60/2019 referitoare la unele măsuri pentru stingerea unor obligaţii fiscale şi bugetare. Cărbunele există, soluţii pentru sunt! Lipsesc voinţa şi deciziile guvernului Cîţu, în timp ce oamenii suferă!
Colegii din Comisia pentru industrii şi servicii s-au raliat demersurilor de a transmite în Parlamentul European pe cale oficială, cu implicarea directă a europarlamentarului Cristian Terheş, soluţiile prezentate în cadrul şedinţei şi de a constitui un grup de lucru care să reprezinte totodată interesele României.
Prioritatea constă în retehnologizare în domeniile energetic şi minier, continuarea producţiei de energie electrică pe bază de cărbune în paralel cu producţia din surse regenerabile şi continuarea extracţiei de cărbune din minele din ţara noastră.
România are dreptul să fie independentă energetic, locurile de muncă trebuie să fie păstrate şi cetăţenii să nu mai aibă de suferit din cauza lipsei căldurii şi a apei calde.
Alături de colegii mei parlamentari PSD Hunedoara voi milita pentru salvarea mineritului din Valea Jiului
şi sprijinirea activităţii Complexului Energetic Hunedoara.