Semnal la CEO: Certificatele de CO2, prea scumpe

Data: 21-05-2019

SURSA: JURNALUL ANTENA 3

Premierul Viorica Dăncilă a discutat cu conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi cu liderii de sindicat şi a ajuns la concluzia societatea se confruntă cu două probleme principale.

Prima se referă la costurile certificatelor de CO2 şi la investiţiile necesare în acest sens, iar cea de-a doua vizează faptul că media de vârstă a personalului se situează în jur de 50 de ani, astfel că trebuie aduşi tineri care să ducă mai departe specificul activităţii.

Certificatele de carbon sunt drepturi tranzactionabile, reprezentând o tonă de dioxid de carbon ne-emisă, şi pot proveni din alocările anuale pe care Comisia Europeană le împarte tărilor membre, precum și din proiecte realizate sub egida ONU, prin care se reduc emisiile globale de gaze cu efect de seră. 

„Sper că europarlamentarii vor ridica această problemă şi pe amendamentele pe care le vor pune în cadrul comisiei de industrie, în cazul comisiei pe energie, vor putea să atenueze din costul într-adevăr foarte ridicat al certificatelor de CO2”. Viorica Dăncilă, premierul României.