Siegfried Mureșan: Pactul Ecologic European este un proiect necesar, dar va trebui să negociem în așa fel încât să fie benefic României și să primim sprijin financiar

Data: 21-01-2020

SURSA: Financial Intelligence

*”Vor urma negocieri dificile pentru a ne impune, pe acest subiect, care e foarte important pentru România”
“Așa cum a fost adoptat, textul pe energie nucleară și pe gaz nu este foarte grav pentru România, însă ar fi putut fi mai bun”
“Ieșim întâi din cărbune, care e cel mai poluant, și avem nevoie de gaz, ca sursă de tranziție pentru câțiva ani”
Pactul Ecologic European este un proiect necesar, dar va trebui să negociem în așa fel încât să fie benefic României și să primim sprijin financiar, ne-a spus europarlamentarul Siegfried Mureșan. Domnia sa a comentat, pentru Financialintelligence.ro, rezoluția prin care Parlamentul European sprijină Pactul ecologic european. Potrivit acestuia, Comisia Europeană trebuie să vină cu proiecte legislative, în următoarele săptămâni, ce vor fi negociate în următoarele luni.
Parlamentul dorește ca viitorul act legislativ privind clima să fie mai ambițios în ceea ce privește obiectivul UE de reducere a emisiilor până în 2030 (55% până în 2030 față de nivelul din 1990, în loc de „cel puțin 50%, cu țintă către 55%”, așa cum a fost propus de Comisie). La 11 decembrie 2019, Comisia a prezentat Pactul ecologic european, care descrie obiectivul ambiţios al Europei de deveni, până în 2050, primul bloc din lume neutru din punct de vedere climatic.
În privinţa finanţării, se doreşte mobilizarea, în următorul deceniu, a unui cuantum de minimum o mie de miliarde de euro reprezentând investiţii durabile.

Deputații europeni sprijină Pactul Ecologic European. Ce înseamnă acest lucru pentru România?

Siegfried Mureșan: Comisia Europeană a propus, în decembrie, un Pact Ecologic European, pentru protecția mediului, îmbunătățirea eficienței energetice, reducerea emisiilor de carbon, combaterea schimbărilor climatice. Este o idee bună, însă nu știm încă toate detaliile. Foarte importantă va fi finanțarea acestui Pact Ecologic European. Regiunile care vor trebui să facă cele mai mari sacrificii, cum este de exemplu Valea Jiului sau zona Olteniei, unde este minerit, vor trebui ajutate de la nivel european, și nu avem încă detaliile acestui ajutor financiar. Ne aflăm la început de drum. Vreau să susținem acest proiect, este un proiect necesar, dar va trebui să negociem în așa fel încât să fie benefic României și să primim sprijin financiar. Comisia Europeană a prezentat, săptămâna aceasta, primele detalii ale fondurilor alocate în acest domeniu. Cele 7,5 miliarde de euro pentru zonele cele mai afectate, pentru 7 ani, reprezintă o sumă destul de mică pentru toate statele membre. Va trebui să vedem ce proiecte vor fi finanțate, în ce condiții, și să ne asigurăm că vor fi suficienți bani și, mai ales, că banii vor merge în dezvoltare economică, și nu vor fi cheltuiți doar pe focuri de paie, ca, de pildă, pe măsuri de reconversie profesională, pe care le-am tot văzut în trecut și care nu au avut prea mare succes.

Ce propuneri ați avea, în loc de reconversia profesională?

Siegfried Mureșan: Banii trebuie să meargă în noi surse de energie. Dacă ieșim din producția de energie pe bază de cărbune, gazul este o sursă de energie de tranziție spre energia verde. Pentru următorii ani, trebuie să investim în energie curată, solară, eoliană. în general, în zonele afectate, trebuie să investim în dezvoltare economică, să sprijinim IMM-uri, întreprinzătorii tineri, pentru ca oamenii să rămână în aceste zone ce vor fi afectate, cum este de exemplu Valea Jiului sau zona Olteniei. Trebuie să fie cât mai multe credite nerambursabile pentru oamenii afectați, iar creditele rambursabile trebuie să vină în condiții accesibile pentru companiile din România. Fiindcă, dacă sunt sub forma unor instrumente financiare complicate, nu vom putea să le accesăm. Cu astfel de instrumente, se pot descurca întreprinderi din Olanda sau Germania, unde piețele financiare sunt dezvoltate și oamenii au experiență cu instrumente financiare, dar noi, Bulgaria, Cehia, ne vom descurca foarte greu. Deci, avem nevoie de sprijin consistent, în condiții în care putem atrage acești bani, și de proiecte care să creeze locuri de muncă și dezvoltare economică.

Ne puteți explica ce s–a întâmplat legat de respingerea amendamentelor la rezoluția votată în Parlamentul European cu privire la faptul că gazul și energia nucleară nu pot fi utilizate ca soluție de tranziție către economia verde?

Siegfried Mureșan: Așa cum a fost adoptat, textul pe energie nucleară și pe gaz nu este foarte grav pentru România, însă ar fi putut fi mai bun. Noi am depus amendamente pentru a-l îmbunătăți, care au fost respinse.
Ce am propus noi și care e situația?

Pe energia nucleară, nu e menționat nimic în textul adoptat. Noi ne-am fi dorit ca energia nucleară să fie recunoscută ca energie verde, căci nu poluează, nu produce emisii de dioxid de carbon. Am venit cu un amendament, în acest sens, care a fost respins. Astfel, în prezent, rezoluția este mai rea decât ne-am fi dorit noi, dar e mai bună decât dacă energia nucleară ar fi fost menționată în sens negativ, așa cum și-ar fi dorit unii colegi din grupul Verzilor. Textul actual, în care nu e menționată energia nucleară, e un compromis – era mai bine să fie menționată în sens pozitiv, dar putea fi mai rău, dacă era menționată negativ.

Pe gaz, este o formulare foarte restrictivă care spune că gazul poate fi folosit doar ca tehnologie de tranziție. Noi ne-am fi dorit o formulare mai generoasă și mai precisă – să se spună că dacă vrei să faci o conversie de la o centrală pe cărbune la o termocentrală pe gaz să poți folosi fonduri europene, ne-am fi dorit ca rolul gazului ca tehnologie de tranzție să fie recunoscut într-un mod mai clar. Nu e cazul. Dacă ieșim din producția pe cărbune, nu putem ieși în paralel și din cea din gaz. Ne-am tăia doi din cei trei piloni principali ai producției de energie electrică, de azi pe mîine. Nu se poate. De aceea, ieșim întâi din cărbune, care e cel mai poluant, și avem nevoie de gaz, ca sursă de tranziție pentru câțiva ani. Amendamentele pentru formulări mai precise pe gaz au fost respinse, dar, în general, rolul gazului ca sursă de tranziție este recunoscut. Ne aflăm la începutul drumului și vor fi negocieri dificile pentru a ne impune, pe acest subiect, care e foarte important pentru România.

Rezoluția nu are putere de lege. Care sunt pașii următori?

Siegfried Mureșan: Comisia Europeană a prezentat proiectul, în luna decembrie, dar nu a venit cu inițiative legislative. A fost doar o prezentare politică, a principalilor piloni. Comisia trebuie să lucreze la detalii, să vină cu inițiative legislative, vor fi foarte multe – în jur de 40 – pe finanțare, pe condițiile de mediu. Propunerile vor veni în câteva săptămâni și consultarea va dura câteva luni. Încă nu a fost prezentată nicio inițiativă legislativă.

Cum vedeți necesitatea demarării exploatării gazelor din Marea Neagră, în contextul Pactului ecologic european?

Siegfried Mureșan: Pentru investițiile în energie pe termen lung, e nevoie de predictibilitate. Trebuie să clarificăm atât rolul gazului, cât și rolul energiei nucleare, pentru ca potențialii investitori, și mai ales cei din Marea Neagră, să-și poată face planurile de investiții. Este nevoie de clarificare la nivel european.
România se numără printre principalii beneficiari ai Mecanismului pentru o tranziţie justă, destinat să ajute Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, potrivit estimărilor Comisiei Europene care au fost prezentate statelor membre UE, susţine Bloomberg, potrivit Agerpres.
Potrivit estimărilor preliminare, Polonia ar urma să fie principalul beneficiar al Mecanismului pentru o tranziţie justă, în condiţiile în care ar urma să beneficieze de investiţii în valoare de aproximativ 27 miliarde de euro. Urmează Germania, cu investiţii de 13,4 miliarde de euro, România cu 10,1 miliarde de euro şi Cehia cu 7,8 miliarde de euro, scrie Bloomberg News.