Societate de proiect pentru termocentrala de 600 MW de la Rovinari

Data: 16-04-2016

Sursa: FOCUS ENERGETIC

Societatea de proiect creată de Complexul Energetic Oltenia în parteneriat cu China Huadian Engineering, care va construi la Rovinari o termocentrală de 600 MW, va fi înregistrată la Registrul Comerţului în luna mai, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul complexul, investiţia ridicându-se la aproape un miliard de euro. Grupul de la Rovinari este cel mai avansat proiect al unei companii de stat româneşti implicată în producerea de energie electrică. Teoretic, are şi cele mai mari şanse de realizare.

Societatea mixtă Huadian Oltenia Energy SA va avea sediul în Rovinari, iar în cadrul acesteia vor lucra circa 250 de angajaţi.

O vizită de lucru a avut loc între 28 martie şi aprilie, în România, a reprezentanţilor chinezi ai societăţii mixte Huadian Oltenia Energy SA. Cu această ocazie părţile au discutat despre principiile contractelor de furnizare cărbune şi furnizare de servicii.

„Următoarea vizită va avea loc în cursul lunii mai, când se preconizează că vor fi perfectate contractele, iar noua societate va putea fi înregistrată la Registrul Comerţului”, se arată într-un comunicat publicat vineri pe site-ul Complexului Energetic Oltenia.

Lucrările de construire a noii centrale de 600 MW vor începe după obţinerea tuturor avizelor şi aprobărilor necesare. Durata de construire este de circa 36 de luni de la obţinerea autorizaţiei.

„Această nouă capacitate de producţie ar trebui să înlocuiască capacităţile existente în SEN (Sistemul Energetic Naţional), a căror durată de viaţă este expirată şi a căror tehnologie ce aparţine anilor ’70 este depăşită”, se mai arată în comunicat.

Oficialii companiei estimeaza că, în perioada implementării proiectului, vor fi create peste 4.000 de locuri de muncă, iar noul grup energetic va utiliza 4,6 milioane tone de lignit anual, „ceea ce înseamnă securizarea a 3.000 locuri de muncă”.

Investiţia necesită 847 de milioane de euro şi va fi făcută în parteneriat cu grupul China Huadian Engineering.

Guvernul a aprobat în septembrie 2015 un memorandum privind construirea unui grup de 600 MW la Rovinari cu investitorii chinezi.

Noua termocentrală va funcţiona pe bază de lignit şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale termocentralei Rovinari, în prezent dezafectate. Proiectul va fi derulat de o firmă mixtă, în care investitorul străin va deţine majoritatea acţiunilor. Unitatea va fi echipată cu tehnologie modernă, astfel că preţul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din România.

Compania chineză a fost selectată să deruleze investiţia în urma unei licitaţii internaţionale derulată în luna mai 2012. Alt ofertant în cadrul licitaţiei a fost compania japoneză Marubeni Corporation.

Compania de stat China Huadian Engineering, care face parte din grupul China Huadian Corporation, are ca principale domenii de activitate producţia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei şi protecţia mediului, energii din surse neconvenţionale, construcţia de centrale electrice, respectiv cercetare şi dezvoltare de produse de înaltă tehnologie. Operaţiunile grupului China Huadian Corporation includ producţia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele şi alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic.

Corporaţia are afaceri în mai multe state, între care Rusia, India, Vietnam, Indonezia sau Arabia Saudită, iar China Huadian Engineering a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfăşurare şi în Turcia.

China Huadian a fost înfiinţată în 2002 de statul chinez, împreună cu alte patru corporaţii. Împreună, cei cinci producători de energie controlează 45% din capacitatea energetică instalată a Chinei.