Subestimări chinezeşti la cărbune

Data: 5-11-2015

Sursa: FOCUS ENERGETIC

China a recunoscut că, timp de peste un deceniu, a subestimat consumul de cărbune, cifrele oficiale pentru ultimii ani fiind revizuite în sus cu mai multe sute de milioane de tone, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Noile cifre publicate de Biroul Naţional de Statistică din China (BNS) sugerează că emisiile de gaze cu efect de seră ale celei de a doua economii a lumii sunt mult mai mari decât se credea până acum.

Potrivit ediţiei din 2014 a anuarului statistic, China a consumat 3,53 miliarde tone de cărbune în 2012. Însă, datele revizuite consultate de AFP arată că, în acel an, consumul de cărbune al Chinei a fost de 4,12 miliarde de tone, adică o revizuire cu 600 de milioane de tone sau 17%.

Revizuirea este echivalentă cu 70% din consumul anual de cărbune al SUA, iar noile cifre sugerează că emisiile de CO2 ale Chinei au fost subestimate cu o cantitate mai mare decât emisiile anuale ale Germaniei.

Au fost revizuite cifrele până în anul 2000, potrivit AFP, care a consultat diferite ediţii ale anuarului statistic chinez publicate de BNS, însă cele mai mari diferenţe se înregistrează în cazul ultimilor ani. BNS nu a explicat care sunt motivele acestor revizuiri, însă analiştii au deseori îndoieli cu privire la acurateţea datelor statistice din China, care, potrivit criticilor, pot fi manipulate din motive politice.

Însă, pentru experţii din energie şi mediu, revizuirea datelor privind consumul de cărbune nu este surprinzătoare.

“Noile cifre revizuite sunt mai corecte. Am constatat de mult timp că există diferenţe importante între cifrele BNS şi cele ale Federaţiei Producătorilor de Cărbune”, a declarat Zhou Fengqi, consilier la Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă (NDRC), principalul organism de planificare economică din China.

Această revizuire vine cu câteva săptămâni înainte de conferinţa internaţională pe teme de climă de la Paris (COP21), în condiţiile în care China, cel mai mare consumator mondial de cărbune, este responsabilă pentru aproximativ 25% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră.