45 DE ANI DE FUNCTIONARE A ELECTROCENTRALEI DE LA ROVINARI

Data: 31-03-2017

In luna martie 2017 s-au implinit 45 de ani de la primul paralel cu Sistemul Energetic National realizat la Electrocentrala Rovinari.

O cantitate de energie electrica ce depaseste 195 TWh reprezinta rodul neobositei activitati a generatiilor de energeticieni care au marcat trepte pe scara evolutiei umane in zona Rovinari. Varful productiei de energie electrica produsa aici a fost inregistrat in anul 2006 – aproximativ 7 TWh.

Recordul termoenergeticii romanesti de functionare continua, timp de 7 luni, a grupului energetic nr.4, inregistrat in martie 2017, marcheaza spectaculos aniversarea celor 45 de ani de activitate.

De-a lungul acestor ani, peisajul energetic a cunoscut mari transformari in Europa si in Romania, deopotriva. Energetica romaneasca s-a dezvoltat, preluand si aplicand ideile cele mai inaintate in actiunea de consolidare si eficientizare a centralelor termoelectrice.

Respectarea conditiilor de mediu impuse de Uniunea Europeana in scopul unui standard ridicat de viata este o conditie prioritara pentru garantia continuarii activitatii, electrocentrala de la Rovinari fiind primul producator care a implementat proiectele de mediu impuse: prima instalatie de desulfurare a gazelor arse a fost pusa in functiune la Rovinari, in anul 2011, iar prima instalatie pentru evacuarea zgurii si cenusii in slam dens a fost pusa in functiune tot la Rovinari, in anul 2010. Tehnologiile aplicate in aceste proiecte respecta ultimul nivel al tehnicii actuale.

Depasirea dificultatilor inerente nu a fost posibila fara efortul si implicarea angajatilor – oameni deosebiti care merita intreaga noastra pretuire. Cel mai mare numar de personal care a insufletit grupurile energetice de la Rovinari a fost in anul 1990: cca 2500 de salariati.

La un moment aniversar se cuvine sa trecem in revista numele celor care au condus cu inalt profesionalism si tinuta morala Electrocentrala Rovinari, de-a lungul timpului: Igor Seliski, Ion Popescu, Artemiu Vanca, Raducu Teodorescu, Victor Vaida, Ion Surdu, Laurentiu Ciurel, Ion Pisc.

Tuturor le multumim pentru fapte, eforturi, gandire, pricepere, rabdare, pentru consumul de energie umana din care a izvorat, de-a lungul anilor, energia electrica de la Rovinari.