ANRE CONTINUA SA MISTIFICE REALITATEA

Data: 1-07-2015

In data de 16.06.2015, ANRE a remis presei un comunicat cu titlul “Exporturile de energie electrica ale Romaniei au crescut dupa cuplarea pietelor“, facand referire la Piata Zilei Urmatoare care functioneaza in regim cuplat cu pietele din Cehia, Slovacia si Ungaria.
Comunicatul este intentionat conceput pentru a induce in eroare opinia publica, Parlamentul Romaniei sau alte institutii interesate de functionarea Sistemului Energetic National.

Cresterea cantitatii de energie exportata nu s-a realizat pe granita cu Ungaria, ci pe granitele comune ale Romaniei cu celelalte tari (Serbia, Bulgaria, Ucraina) si nu prin Piata Zilei Urmatoare.
Analizand tranzactiile din PZU in perioada 01.01.2015 – 30.06.2015, Complexul Energetic Oltenia pune la dispozitia celor interesati adevaratele cifre, trecute sub tacere de catre ANRE:
– energie exportata in Ungaria in perioada 01.01. – 30.06.2015 = 25.044 MWh
– energie importata din Ungaria in perioada 01.01. – 30.06.2015 = 1.530.750 MWh.
Deci, din toata cantitatea de energie tranzactionata pe Piata Zilei Urmatoare in perioada mentionata, prin folosirea ATC rezervat, rezulta ca ponderea import/export este urmatoarea:
– import = 88,4%
– export = 1,6%.
Acest fapt se datoreaza in totalitate unor elemente de legislatie secundara si reglementari ANRE-DEN care blocheaza producatorii romani, ajungandu-se ca, in situatii de gol de sarcina, la un consum national de 4700 – 4900 MWh, sa se importe din Ungaria intre 500 – 1000 MWh, desi pretul in Romania nu este mai mare decat in Ungaria.

Este adevarat ca, la nivelul tuturor pietelor, exportul de energie a crescut pe sold cu 0,6 TWh, asa cum sustine ANRE. Acest lucru se datoreaza insa tranzactiilor de energie de pe celelate granite (Serbia , Bulgaria, Ucraina) si de pe celelalte burse (PCCB-LE) care ar fi existat oricum.
Cuplarea PZU pe aceasta bursa care reprezinta aproape 40% din piata a fost, insa, dezastruoasa pentru producatorii romani. Daca ANRE si-ar fi facut datoria de reglementator, cantitatea de energie exportata ar fi fost de zeci de ori mai mare.

Dorim sa atragem atentia si asupra contractelor de export ale companiilor din Romania. Se poate observa si demonstra (desi aceste contracte, spre deosebire de toate celelalte, sunt secrete pentru public), ca majoritatea energiei care se exporta este energie regenerabila pentru ca exporturile cresc brusc atunci cand energia regenerabila intra in sistem si scad instantaneu cand aceasta energie dispare.
CE Oltenia, neavand acces la datele de contract, asa cum ar trebui sa aiba oricine este interesat, presupune cu temei ca, energia pe care consumatorul roman o subventioneaza prin certificatele verzi cu costuri intre 60 si 170 euro/MWh, ajunge in Ungaria la preturi derizorii de 10-20 euro/MWh, fiind apoi reimportata in Piata Zilei Urmatoare la preturi duble, pe anumite intervale orare.
In urma cu putin timp oficialii ANRE au anuntat cu mirare aparitia acestui fenomen si felul in care ungurii speculeaza energia regenerabila foarte ieftina din Romania. (Aceasta energie este de fapt cu mult mai scumpa decat cea clasica, de cel putin trei ori, avand in vedere subventia si costurile dezechilibrelor introduse).

CE Oltenia semnaleaza de luni de zile acest fenomen, pentru ca de fapt nu este vorba despre “companii unguresti”, ci despre companii private cu sedii in Romania si Ungaria care isi revand energia, uneori prin intermediari, exportand-o ieftin cu castig pentru firma exportatoare datorita subventiei si, apoi, reimportand-o din Ungaria la pret dublu si oferind-o spre consum in Romania, uzand de PZU.
Credem ca aceasta energie nici nu este tranzactionata in fapt, circuland doar actele de compensare, la fel cum s-a mai intamplat in trecut cu alte contracte de export (Rudnap Group).

Cerem tuturor organelor competente, inclusiv comisiilor de specialitate din Parlamentul Romaniei, sa investigheze aceasta situatie creata in mod absolut deliberat de ANRE, situatie care inseamna de fapt pierderi de sute de milioane de euro pentru statul roman, inchideri de companii si pierderi de mii de locuri de munca.

DIRECTORATUL CE OLTENIA