ANRE schimbă regulile din piaţa de electricitate și introduce garanții

Data: 27-03-2017

Sursa: CAPITAL

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va revizui în acest trimestru cadrul de reglementare, în sensul introducerii de garanţii în contractele de pe Piaţa Centralizată pentru Servicii Universale (PCSU), unde se tranzacţionează energia pentru consumatorii casnici, a declarat, luni, Claudiu Dumbrăveanu, directorul în cadrul ANRE.

„Platformele OPCOM sunt mature, deşi s-a vorbit de imaturitatea pieţelor, dar din păcate pe aceste pieţe şi-au făcut loc şi unii participanţi imaturi sau poate mai degrabă cu etica la graniţă. Unii competitori, atraşi de preţurile de pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare, piaţa spot – n.r.), au trăit cu iluzia că ei îşi pot vinde energia prin contracte pe termen lung fără să o cumpere din altă parte şi au rămas cu procente mari de expunere pe PZU cu gândul că vor reuşi să completeze energia necesară de pe aceste pieţe, lucru practicat cu succes în urmă. Iată că a venit o lună când cei care acţionau astfel au primit o lecţie de la această piaţă”, a spus Dumbrăveanu.

Potrivit unei analize livrate luna trecută de OPCOM, ANRE consideră că nu au fost identificate elemente majore de distorsiune pe această piaţă, a susţinut directorul ANRE.  Autor: Sorin Alexandru