Bruxelles-ul a pus ochii pe Valea Jiului şi Rovinari/Turceni: acolo sunt concentraţi 90% dintre angajaţii din minerit, activitate ce trebuie închisă. Green Deal, pactul ecologic european, aduce în zona de risc 28.000 de locuri de muncă în România

Data: 3-03-2020

SURSA:ZIARUL FINANCIAR

Într-o anexă la raportul de ţară asupra României, varianta de iarnă, Comisia Europeană arată că cele mai afectate judeţe de noul Green Deal vor fi Hunedoara cu Valea Jiului în special, Gorjul cu Rovinari/Turceni şi mai puţin, dar nu de neglijat, Dolj, Galaţi, Parhova şi Mureş.

„Activitatea de minerit al cărbunelui este concentrată în cele două subregiuni – Valea Jiului şi Rovinari/Turceni – din judeţele Hunedoara şi Gorj. În cele două judeţe activează 90% angajaţii din activităţile miniere din România şi forţa de muncă dependentă direct de extragerea cărbunelui sau de producţie de energie pe bază de cărbune este de 18.600 de persoane, cu alte 10.000 de persoane care sunt dependente indirect de cărbune”, notează reprezentanţii Comisiei Europene.

Green Deal, pactul ecologic european, este iniţiativa Comisiei Europene prin care se doreşte ca, până în anul 2050, Uniunea Europeană să devină neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, adică să existe emisii la nivelul la care mediul înconjurător nu este afectat. Pentru a atinge acest obiectiv, Comisia a setat mai mulţi paşi de urmat, iar pentru exerciţiul financiar 2021-2027 a fost propus mecanismul de tranziţie justă. În joc sunt 100 mld. euro, la care se adaugă 25% din bugetul Uniunii Europene în perioada 2021-2027 (circa 250 mld. euro).

Producţia de energie pe bază de cărbune, prima care trebuie eliminată pentru a atinge acest obiectiv, înseamnă în România circa un sfert din mixul energetic. Aproape toată activitatea de minerit de cărbune şi producţie de energie pe bază de cărbune din România este concentrată în Valea Jiului şi zona Olteniei, iar aceste două zone vor fi cele mai vulnerabile.

Astfel, este nevoie de investiţii în alte facilităţi de producţie a energiei electrice, dar şi în reconversia angajaţilor ale căror locuri de muncă vor dispărea odată cu exploatarea cărbunelui.

Comisia Europeană recomandă investiţii din fondul tranziţiei juste (7,5 miliarde de euro, parte a mecanismului de tranziţie justă) în implementarea tehnologiei şi infrastructurii pentru energie verde, investiţii în decontaminarea şi conversia centralelor poluante, dar şi investiţii în stimularea de dezoltare pentru noi companii şi în cercetare şi inovaţie.

În ceea ce priveşte angajaţii care vor rămâne fără loc de muncă, reprezentanţii Comisiei recomandă investiţii pentru reconversia profesională şi asistenţă pentru găsirea unui nou loc de muncă.

Din acest fond de 7,5 miliarde de euro România primeşte 750 mil. euro. Investiţiile merg către Valea Jiului şi Oltenia, unde România vrea ca facilităţile bazate pe cărbune să fie reconvertite pe gaz, însă, momentan, Comisia Europeană  nu consideră gazul „combustibil de tranziţie”, la fel cum este considerată energia nucleară.