CE OLTENIA – GAZDA UNUI EVENIMENT CULTURAL

Data: 18-02-2018

In data de 18 februarie 2018, Complexul Energetic Oltenia a fost gazda unui eveniment cultural dedicat poetului Grigore Vieru, mare personalitate a culturii si spiritualitatii romanesti.

Asociind anul centenar al Marii Uniri din 1918 cu numele celui care a fost un neobosit luptator pentru reintregirea neamului romanesc, in sediul central al CE Oltenia a fost amplasat un bust al distinsului om de litere, Grigore Vieru, in semn de respect si deosebita pretuire pentru un adevarat prieten al romanilor si, in mod special, al gorjenilor.
„Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul!” afirmase, la un moment dat, Grigore Vieru. Viata i-a oferit posibilitatea sa treaca Prutul si sa ajunga si in judetul Gorj, in anul 2001, in ziua in care minerii sarbatoreau ziua meseriei.

Incepand din anul centenar 2018, an de mare insemnatate istorica pentru romani,  poetul de peste Prut, propus de catre Academia Romana la Premiul Nobel pentru Pace (în anul 1992), va fi mereu in mijlocul gorjenilor sau, altfel spus, va fi si aici, in “Tara lui Brancusi”.
Bustul lui Grigore Vieru a fost realizat de sculptorul Paul Popescu, iar initiatorul acestei actiuni este un gorjean inimos bun prieten al poetului, Vasile Vulpe, fost salariat al Combinatului Minier Oltenia.

In deplina recunostinta fata de  acest mare iubitor de neam romanesc, se cuvine ca noi toti sa acordam atentia cuvenita pentru pastrarea memoriei lui Grigore Vieru – omul care considera ca “face parte din elita prin faptul ca vorbeste, gandeste si simte romaneste”.