CE OLTENIA A PARTICIPAT LA CONFERINTA EURACOAL „Coal industry across Europe – 6 th editon”

Data: 27-01-2017

CE Oltenia a participat, la cea de a sasea editie a conferintei organizate de EURACOAL cu tema „Industia carbunelui din intreaga Europa”, care a avut loc la Bruxelles, in perioada 22-23 ianuarie 2017. Din randul participantilor putem mentiona si reprezentanti ai Germaniei, Poloniei, Greciei, Slovaciei, Cehiei, Bulgariei si Ucrainei.

In cadrul conferintei au fost prezentate:

  • detalii referitoare la directiva EU-ETS ce va fi aplicata incepand cu anul 2021 si are ca scop adancirea restrictiilor in ceea ce priveste emisile de gaze cu efect de sera, fapt ce ar conduce la o crestere substantiala a pretului certificatelor de CO2, ceea ce va afecta considerabil industria producatoare de energie pe baza de carbune.

Prin activitatea desfasurata in cadrul Departamentului de Reprezentare Institutionala, la nivelul EURELECTRIC, s-a creat un pol impotriva acestor modificari, compus din reprezentantii Poloniei, Romaniei, Croatiei, Estoniei, Bulgariei, Greciei. In acest sens au fost depuse cca 700-800 de amendamente pentru plenul Parlamentului European.

  • imagine a sistemului energetic european actual și viitor, cu referire la tarile participante.

In statisticile prezentate, UE este al patrulea cel mai mare consumator de carbune din lume, dupa China, India si SUA. La nivelul UE, Romania este a saptea tara consumatoare de carbune dupa Germania, Polonia, Grecia, Cehia, Anglia si Bulgaria.