CE OLTENIA A PARTICIPAT LA PRIMA INTALNIRE DIN DOMENIUL ENERGETIC, ORGANIZATA INTRE 16 STATE EUROPENE SI CHINA

Data: 10-11-2017

In perioada 8-10 noiembrie 2017, CE Oltenia a participat la conferinta ministeriala si expozitia dedicate energiei, in cadrul formatului de cooperare China – Statele Europei Centrale si de Est („16+1”),  susţinut de Centrul pentru Dialog si Cooperare in Domeniul Energiei 16+1.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Roman al Energiei – CRE, organizatie care faciliteaza integrarea institutiilor din domeniul energetic romanesc in programele structurilor si institutiilor europene reprezentative.

 

Conferinta a urmarit identificarea de oportunitati comune pentru dezvoltarea cooperarii in proiecte din domeniul energiei. Tematica abordata a adus in discutie posibilitati de cooperare financiara, comerciala, investitii, eficienta energetica, construirea de retele inteligente, utilizarea surselor de energie regenerabila, energie nucleara si carbune curat.

In cadrul dezbaterilor, a fost prezentata maniera in care se face politica energetica in China si intentia acestei tari de a continua sa ofere oportunitati de dezvoltare a colaborarii cu tarile din regiunea Europei Centrale si de Est.

 

Negocierile cu partea chineza pentru proiectele comune de infrastructura energetica din Romania au fost deblocate in acest an, inclusiv colaborarea CE Oltenia cu chinezii pentru construirea unui grup nou la Rovinari, urmatoarea intalnire fiind programata pentru sfarsitul lunii noiembrie. Negocierile purtate urmaresc un rezultat avantajos pentru ambele parti.

Vicepresedintele Comisiei Nationale pentru Dezvoltare si Reforma, administrator al Administratiei Nationale a Energiei din China, dl. Nur Bekri, prezent la lucrarile conferintei, a vizitat standul expozitional al CE Oltenia, apreciind ingeniozitatea prezentarii pe care a abordat-o compania.

De asemenea, in cadrul expunerilor, reprezentantii CE Oltenia au prezentat audientei proiectele de mediu implementate la nivelul centralelor componente si faptul ca energia produsa in Romania pe baza de lignit respecta actualele prevederi legislative ale directivelor europene.

 

Ceremonia de finalizare a lucrarilor conferintei a fost deschisa de presedintele CE Oltenia, dl. Sorin Boza, care a apreciat rolul unei astfel de intalniri, dar si reusita organizatorilor de a aduce laolalta inalte oficialitati din 17 tari. Nivelul la care s-a derulat acest forum de afaceri a demonstrat ca Romania poate gazdui un dialog international pe teme energetice, in scopul crearii de parteneriate nu doar bilaterale, ci si regionale, conlucrand pentru construirea unei energii globale moderne, eficiente si sustenabile.

 

GALERIE FOTO