CE OLTENIA RESPINGE ACUZAŢIILE FORMULATE DE GREENPEACE: Termocentrala Rovinari funcţionează în parametri optimi

Data: 2-11-2018

SURSA:BURSA.RO

Complexul Energetic Oltenia a oferit, ieri, un punct de vedere ziarului BURSA cu privire la situaţia termocentralei Rovinari, despre care activiştii Greenpeace au susţinut că este unul dintre cei mai mari poluatori din Europa, fapt pentru care au contestat autorizaţia integrată de mediu emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului a judeţului Gorj. Poziţia celor de la Greenpeace a fost reflectată în articolul publicat în ediţia de ieri, „Autorizaţia de mediu a termocentralei Rovinari, contestată de Greenpeace”.

     Complexul Energetic Oltenia susţine că este în permanenţă ţinta atacurilor ONG-urilor care au ca scop declarat desfiinţarea energiei produse pe bază de carbune, chiar dacă, spre deosebire de alţi producători de energie, care nu deţin autorizaţiile de mediu necesare funcţionării, compania a investit sute de milioane de euro în instalaţii care încadrează impactul asupra mediului în limitele impuse de legislaţia în vigoare.

     Reprezentanţii CE Oltenia afirmă că au fost efectuate investiţii pentru îndeplinirea condiţiilor de mediu impuse de legislaţia europeană pentru emisiile de poluanţi în aer, apă, sol (modernizarea electrofiltrelor, implementarea instalaţiilor pentru reducerea emisiilor de SO2 şi NOx, precum şi a celor de evacuare în slam dens a zgurii şi cenuşii) şi reconstrucţie ecologică prin redarea în circuitul silvic şi agricol a suprafeţelor de teren afectate de exploatările miniere.

     CE Oltenia precizează că în comunicatul de presă emis de Greenpeace, datele prezentate nu sunt reale. Activiştii de mediu au declarat că termocentrala Rovinari este una dintre cele mai mari emiţătoare de CO2 din Uniunea Europeană. În documentul trimis de CE Oltenia se arată că, în realitate, conform schemei care ilustrează situaţia anului 2015 cu privire la emisiile de CO2, România nu figurează în top 30 al termocentralelor cu cel mai mare impact de mediu. Compania precizează: „Este greu de crezut că funcţionarea termocentralei de la Rovinari a cauzat un numar de 140 de decese în anul 2015, conform Europe Beyound Coal data, având în vedere că la Rovinari, în anul 2015, existau 3 cazuri de boli profesionale (după anul 2001 nu au mai fost înregistrate cazuri noi de boli profesionale la termocentrala Rovinari), iar proprii salariaţi sunt cei mai expuşi la acţiunea factorilor nocivi în comparaţie cu ceilalţi locuitori ai zonei”.

     Reprezentanţii CE Oltenia mai spun că în situaţiile statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Gorj, în anul 2015, sunt înregistrate un număr de 60 de decese în oraşul Rovinari, din cauze diverse. „Prin urmare, acuzaţiile aduse termocentralei Rovinari sunt lipsite de credibilitate, iar raportul statistic invocat ridică un semn de întrebare, în comparaţie cu situaţiile statistice ale unei instituţii al cărui obiect de activitate nu are ca scop susţinerea sau desfiinţarea energiei pe bază de cărbune”, se mai arată în comunicatul companiei.

     Referitor la concentraţiile de mercur din apele deversate în emisar, respectiv în râul Jiu, CE Oltenia susţine că valorile determinate in ultimii 3 ani au fost sub 0,01 μg/l – SLD (sub limita de detecţie), iar Administraţia Naţională Apele Române a stabilit că limita admisă a concentraţiilor de mercur din apele uzate evacuate este de 0,05 mg/l. De altfel Apele Române efectuează periodic screening calitativ privind identificarea indicatorilor de calitate ai apelor uzate evacuate, specifici tipului de activitate, conf. Ord.31/2006.

     Cu privire la apropierea de situl Natura 2000 – Coridorul Jiului – compania precizează că documentaţia de solicitare a autorizaţiei cuprinde şi harta cu poziţionarea ariilor protejate faţă de amplasamentul termocentralei Rovinari, iar evaluarea calităţii aerului în zona înconjurătoare s-a realizat cuprinzând şi zona ariei protejate.

     În concluzie, reprezentanţii CE Oltenia recomandă opiniei publice să ia în considerare şi unele aspecte ale impactului energiei „verzi” asupra sănătăţii oamenilor (impactul asupra habitatelor umane învecinate şi efectele negative asupra sănătăţii riveranilor, precum şi cantităţile uriaşe de CO2 emise în procesul de producere a panourilor solare), asa cum sunt prezentate în mai multe articole de presă.