Complexul Energetic Oltenia are cărbune pentru 40 de ani

Data: 14-12-2016

Sursa:FOCUS ENERGETIC

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, precizează că societatea mai poate furniza energie încă 40 de ani de doar cu rezervele descoperite până în prezent.

Compania de stat aduce aceste lămuriri după ce Daniel Aninoiu, inginer geolog la Complexul Energetic Oltenia și specialist al Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), a declarat, citat în ziarul local „Pandurul”, că în 15 ani ”se termină definitiv cu mineritul din Oltenia”, din cauză că acolo nu va mai exista zăcământ de cărbune.

Aninoiu susține totodată că durata de viață a carierelor, în funcție de rezervele industriale, este: trei ani la Gârla și Rovinari Est, patru ani la Peșteana, şapte ani la Roșia, cinci ani la Lupoaia, trei ani la Husnicioara.

”Carierele Tismana, Pinoasa, Jilț Sud, Jilț Nord, Roșiuța pot exploata lignit zece sau mai mulți ani, dar peste 15 ani activitatea minieră din Oltenia se va limita la minimum“, spune inginerul geolog al Complexului Energetic Oltenia.

Aninoiu menţionează că în Oltenia sunt 11,6 miliarde tone de lignit, din nordul regiunii, până la Dunăre, „resurse totale care au un raport de descopertă de 10-40 mc/tona, resurse cu totul nerentabile economic”.

În opinia sa, toate dealurile din Oltenia au sub ele lignit care nu poate fi exploatat tot în condiţii de rentabilitate.

La rândul său, conducerea Complexului Energetic Oltenia spune că se delimitează de informaţiile transmise de Daniel Aninoiu.

“Precizăm că domnul D. Aninoiu nu reprezintă în mod oficial C.E. Oltenia, nefiind abilitat să transmită public informaţii în numele companiei”, se arată într-un comunicat al producătorului de energie.

Compania subliniază totodată că, potrivit documentelor existente în cadrul departamentelor de specialitate, “respectiv cantitatea de cărbune aflată în perimetrele de licenţă şi în zonele adiacente, care poate fi extrasă şi exploatată în condiţii de rentabilitate economică, asigură funcţionarea carierelor pentru o perioadă de până la 40 de ani, la o producţie care satisface necesarul de consum al centralelor electrice, precum şi alte angajamente ale CE Oltenia către terţi”.

Producătorul de energie are în prezent aproximativ 14.000 de angajaţi.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Compania se află într-o situaţie financiară dificilă şi estimează un profit net de 600.000 lei (133.000 euro), după pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) anul trecut, potrivit proiectului de venituri şi cheltuieli.

În prima jumătate a acestui an, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat pierderi de 138,2 milioane lei (circa 31 milioane euro), comparativ cu un profit net de 13,5 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Cota de piaţă a companiei a scăzut la 17,9%, de la 18,4% în primul semestru din 2015.