COMUNICAT

Data: 12-12-2013

In  legatura  cu  asa-zisul  studiu  realizat  de  BankWatch  si  Health and Environment Alliance  (HEAL), dat publicitatii in saptamana 2-6 decembrie 2013, prin care termocentralele din Romania sunt declarate cele mai poluante din Europa, precizam urmatoarele:

· Acelasi studiu a aparut sub diferite titulaturi, si in noiembrie 2012, si in martie 2013, fiind readus in atentia publicului ori de cate ori se constata o crestere a facturii la energie datorita subventiei masive acordate energiei regenerabile.

· Datele din studiu sunt inexacte, pe alocuri aberante : de exemplu, declararea centralei de la Turnu Severin ca fiind al zecelea poluator al Europei.

Centralele de la Turceni si Rovinari indeplinesc aproape in totalitate conditiile de mediu, avand implementate instalatii de desulfurare a gazelor de ardere si de evacuare a zgurii si cenusii in slam dens.

· Poluarea cu CO2 este comuna arderii oricaror tipuri de carbuni. Nu este posibil ca tari care ard de zeci de ori mai mult carbune decat Romania sa fie mentionate, in aceste clasamente, sumar sau deloc : de exemplu, Germania, Polonia.

· Datele colectate de respectivele organizatii sunt aferente anilor 2008-2010; doar in centralele Complexului Energetic Oltenia s-au investit, intre timp, peste un miliard de euro in lucrari pentru protectia  mediului.

Constienti fiind de faptul ca energiile regenerabile sunt necesare si putem functiona impreuna, facem precizarea ca producatorii de energie pe carbune din cadrul CE Oltenia livreaza, la aceasta ora, energie curata. Pe de alta parte, energia regenerabila fiind extrem de volatila si greu de echilibrat, carbunele ramane singura energie “stocabila” care sa dea siguranta Sistemului Energetic National.

DIRECTORATUL