COMUNICAT

Data: 22-01-2015

In  sedinta  din  23 – 24  octombrie 2014, cu privire la ,,Cadrul de Politici privind Clima si Energia pentru 2030”, Consiliul European a aprobat, pentru statele membre ale UE, un obiectiv obligatoriu de reducere a emisiilor interne de gaze cu efect de sera cu cel puţin 40 %.

La punctul 2.1. se mentioneaza :
-obiectivul va fi indeplinit de catre UE in mod colectiv,  in modul cel  mai eficace cu putinta
din punct de vedere al costurilor;
-toate statele membre vor participa la acest efort  printr-un echilibru intre corectitudine si
solidaritate;
-principalul instrument european pentru indeplinirea  acestui obiectiv va  fi  o  schema  de
comercializare a certificatelor de emisii, reformata si functionala.

Aceste obiective au dus, inevitabil, la scumpirea certificatelor de CO2 . Daca, in perioada 2013 – 2014, certificatele s-au achizitionat la preturi intre 2 şi 5,8 euro/certificat, in luna ianuarie 2015 au depasit deja 7 euro, o eventuala viitoare scumpire la peste 8 euro/certificat facand imposibila ramanerea in piata de energie a CE Oltenia care are obligatia de a achizitiona astfel de certificate.

Directivele se datoreaza intentiilor clare de ,,decarbonizare” a sectoarelor energetice nationale si, eventual, de ramanere in piata doar a producatorilor pe carbune superior, cu grad redus de emisii de CO2 .Masura aceasta s-a suprapus, in mod nefericit pentru societatea noastra, peste prabusirea pretului la energie si peste aparitia de noi capacitati energetice, de ordinul miilor de MW, in sistemul energetic romanesc. Energiile hidro, nucleara si regenerabila fac sa nu mai fie nevoie de carbune ca in anii anteriori. Cota de piata a CE Oltenia poate fi acoperita instantaneu de producatori romani sau straini din tarile unde suntem interconectati incepand din noiembrie 2014 : Cehia, Slovacia, Ungaria.

Avand in vedere cele enunţate, pentru a evita insolventa companiei si INCHIDEREA ACTIVITATII DE MINERIT, singura solutie posibila, in acest moment, este reducerea cheltuielilor cu munca vie de la 4008 lei/salariat, cat au fost in 2014, la 3497 lei/salariat, adica o reducere cu 12,8 % .

Reducerile efective vor consta in:
-reducerea primei de vacanta de la o medie de 3860 lei/salariat, in 2014, la un voucher de vacanta de 1050 lei/salariat;
-reducerea primelor ocazionale de la 700 lei la 300 lei/salariat/eveniment;
-diminuarea sporului de fidelitate si a echivalentului spor de cariera;
-reducerea cu ½ a cheltuielilor cu transportul salariatilor la si de la locul de munca;
-reducerea platilor compensatorii de la 16 salarii medii brute la 10 salarii medii brute;
-reducerea numarului de personal cu 2000 de salariati, preponderent prin externalizarea Carierei Berbesti si trimiterea la pensie a salariatilor cu varsta de  pensionare;
-eliminarea cheltuielilor aferente cotei de combustibil.

Directoratul considera ca aceasta este singura posibilitate de mentinere a activitatii in cadrul CE Oltenia, producator de energie care are loc din ce in ce mai greu pe piata, datorita obligativitatii achizitiei de certificate de gaze cu efect de sera, precum si de certificate verzi.

In functie de evolutia din piata de energie, Directoratul va urmari, permanent, sa mentina un echilibru intre costuri si venituri.

Exista pericolul ca aceste masuri sa fie cu mult mai dure in cazul unui proces de insolventa al societatii care ar conduce la inchiderea unor capacitati considerate nerentabile. Pana la gasirea unor modalitati de contracarare a cresterii acestor costuri, consideram ca este singura solutie economica posibila.

 

DIRECTORATUL CE OLTENIA