COMUNICAT

Data: 2-12-2015

CE Oltenia isi exprima deplina apreciere asupra actiunii castigate in instanta de catre administratia Hidroelectrica, prin care producatorii romani de energie vor putea sa incheie direct contracte de export de energie pe pietele UE.
Sperand ca hotararea instantei va ramane definitiva, CE Oltenia atrage atentia ca in ultimii ani au fost puternic favorizati unii traderi de energie regenerabila (masiv subventionati de catre consumatorii romani), energie care a fost exportata in mari cantitati catre Ungaria, producatorii nefiind interesati de pret, ci doar de subventii.
A fost o modalitate mascata de a defavoriza firmele statului in favoarea unor producatori privati.

Desi in anul care se incheie exportul cantitativ de energie inregistreaza un record de aproape 11 milioane MWh, diferenta de sold financiar este defavorabila Romaniei, intrucat energia importata a fost cu mult mai scumpa decat cea data la export.

CE Oltenia a semnalat in repetate randuri, pe parcursul ultimilor trei ani, ca toata activitatea de export se desfasoara doar in folosul unor firme private, iar legislatia secundara elaborata de ANRE ar trebui urgent schimbata.