COMUNICAT

Data: 18-05-2017

In data de 17 mai 2017, prin hotarare de guvern a fost aprobata alocarea sumei de 12,744 milioane lei din bugetul asigurarilor pentru somaj, aferent anului 2017, pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia cei 1.000 de salariati ai Complexului Energetic Oltenia cuprinsi in Planul de disponibilizare aprobat prin hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor companiei.

Pe laga compensatiile financiare acordate conform Contractului Colectiv de Munca aplicabil, salariatii disponibilizati beneficiaza si de venit de completare si indemnizatie de somaj, in baza OUG nr.36/2013 privind aplicarea in perioada 2013 — 2018 a unor masuri de protectie sociala.
Venitul de completare se acorda lunar, pe perioade stabilite diferentiat in functie de vechimea in munca, respectiv pe: 12 luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 si 10 ani; 20 de luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 si 15 ani; 22 de luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 si 25 ani; 24 de luni pentru persoanele care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.
In primul an dupa disponibilizare, venitul de completare si indemnizatia de somaj pot ajunge la suma totala de max. 2300 lei lunar, in functie de castigul lunar individual.

Din cei 1.000 de salariati cuprinsi in Planul de disponibilizare, peste 650 sunt persoane care indeplinesc conditiile de acordare a unei categorii de pensii, restul indeplinind criteriile convenite intre administratie si organizatiile sindicale, pentru a nu afecta buna desfasurare a procesului de productie.

Obtinerea aprobarilor necesare si emiterea hotararii de guvern s-a datorat implicarii directe a Ministerului Energiei pentru respectarea conditiilor din Planul de disponibilizare negociate inclusiv cu partenerii de dialog social.

Reamintim ca Ministerul Energiei, Complexul Energetic Oltenia si Camera de Comert si Industrie a judetului Timis au demarat un program de reintegrare a fortei de munca in alte domenii de activitate, identificand posibile colaborari cu angajatori ce pot suplini lipsa locurilor de munca din zona Olteniei rezultata din noile tendinte mondiale in ceea ce priveste utilizarea resurelor de energie electrica.