DREPT LA REPLICA

Data: 9-08-2019

Referitor la informatiile prezentate de Jurnalul National in articolul „CARTELUL ENERGETIC OLTENIA: EVAZIONISTI, SERVICII SI ILEGALITATI. DIRECTORII, PLATITI CU 40.000 LEI/LUNA” din data de 09.08.2019, semnat Cristian Anton, Complexul Energetic Oltenia transmite opiniei publice urmatoarele precizari cu privire la:

  • Rezultatele anului 2018 au fost negative din cauza diferentelor de curs valutar aferente creditelor de investitii pentru indeplinirea cerintelor de mediu impuse de UE si, in principal, din cauza exploziei preturilor certificatelor de CO2 (2018 a fost anul record pentru piata certificatelor de carbon – EU ETS, conform informatiilor despre modificarile preturilor pe pietele globale de carbon, actualizate de catre Argus Emissions Markets, valoarea triplandu-se in cursul anului, ajungand la cel mai mare pret de inchidere, din august 2008 pana in prezent).
   Suma platita de CE Oltenia pentru certificatele aferente energiei produse in anul 2018 reprezinta peste 45% din cifra de afaceri a companiei.
   Este important de precizat ca, din punct de vedere operational, fara cheltuielile cu certificatele de CO2, CE Oltenia a incheiat anul 2018 cu rezultat din exploatare pozitiv (in valoare de 225 mil lei), ceea ce indica stabilitatea in modul operational de functionare al acestui operator economic. In urma evaluarii situatiilor financiare ale companiei de catre institutiile bancare, acestea au acordat CE Oltenia un rating de performanta financiara B, element esential pentru aprecierea eficientei si eficacitatii activitatii sale economice.
  • Indemnizatiile membrilor Consiliului de Supraveghere si Directoratului CE Oltenia nu au fost marite.
   In vederea aplicarii prevederilor Ordonantei de Urgenta nr.79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, in urma negocierii cu partenerii sociali, CE Oltenia a incheiat in decembrie 2017 un act aditional la Contractul Colectiv de Munca prin care, pentru mentinerea salariului net, calculat in baza prevederilor fiscale anterioare intrarii in vigoare a OUG nr.79/2017, fiecare salariat al CE Oltenia beneficiaza lunar de o compensatie bruta egala cu influenta asupra salariului net, determinata de transferul obligatiilor privind contributiile sociale datorate de angajator la angajat.
   Similar, in temeiul prevederilor art.18 din Ordonanta de urgenta nr. 90/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene,  in anul 2018 remuneratiile membrilor Consiliului de Supraveghere si Directoratului  au fost recalculate pentru a fi puse in acord cu noile contributii sociale obligatorii datorate conform Legii nr.227/2015 cu modificarile si completarile ulterioare, astfel incat cuantumul net al remuneratiilor cuvenite sa ramana nemodificat.
   In declaratiile de avere depuse si postate pe site-ul companiei, se poate observa ca niciun „membru al Directoratului nu a incasat lunar peste 41000 lei”, asa cum se afirma in materialul mentionat.
  • Pentru toate procedurile de achizitii derulate la nivelul CE Oltenia, se respecta legislatia in vigoare si se asigura caracterul concurential prin postarea anunturilor pe SEAP si, suplimentar, pe site-ul companiei.
 • Suma de 2.052.833.804 lei prezentata ca si „datorii ale CE Oltenia la nivelul anului 2018”, constituie datorii aflate in termenele de scadenta stabilite prin contractele aflate in derulare, incheiate cu prestatorii si cu bancile care au acordat credite pentru realizarea investitiilor de mediu.

Mentionam ca, Societatea Complexul Energetic Oltenia a contestat, in conformitate cu prevederile legale incidente in vigoare, raportul Corpului de Control al premierului si al Ministerului Energiei.