Eficientizare cu protocol la cărbuni

Data: 20-04-2016

Sursa: FOCUS ENERGETIC

Producerea energiei din cărbune se află, de ceva vreme, “sub lupa” reprezentanţilor Ministerului Energiei. La ultima şedinţă a Grupului de lucru pentru lignit s-a dat un ultim avertisment conducerii CE Oltenia. Cu două zile în urmă, minerii au venit la Bucureşti, unde au încheiat un protocol cu reprezentanţii Guvernului. Ieri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a ajuns la Târgu Jiu, la o discuţie tehnică amănunţită cu conducerea şi sindicaliştii companiei, el solicitând directoratului un plan de eficientizare şi elaborarea unei noi organigrame, care prevede inclusiv reducerea de posturi de conducere. Pe de altă parte, la sfârşitul acestei săptămâni Ministerul Energiei va prezenta soluţia pe care o propune pentru păstrarea producţiei de huilă în Valea Jiului.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, într-o conferinţă de presă la Târgu-Jiu, că la Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO) va fi finalizată o nouă organigramă, care prevede inclusiv reducerea unor posturi de conducere, astfel încât procesul decizional să fie cât mai eficient.

„Societatea are nevoie de un plan de eficientizare, care cade în sarcina conducerii executive, conducere care are obligaţia faţă de proprii angajaţi să explice acest plan, să ia aceste decizii împreună cu partenerii sociali şi să caute cele mai bune soluţii pentru situaţia actuală. Aştept în scurt timp acest plan de eficientizare. (…) Am stabilit că va fi finalizată în curând o nouă organigramă, o organigramă mai eficientă, care reduce inclusiv posturile de conducere şi care va face ca procesul decizional în această companie să fie unul eficient, mai bine adaptat şi mai bine pregătit pentru condiţiile actuale şi sper că această organigramă va putea să intre în vigoare în câteva luni, poate la jumătatea acestui an”, a afirmat Victor Grigorescu, conform Agerpres.

Ministrul Energiei a mai afirmat că CEO nu este în insolvenţă, cu toate că trece printr-o perioadă economică dificilă, punctând că societatea „are viitor şi şi-a dovedit în multe momente potenţialul”.

„CEO este o companie care are viitor şi complexul şi-a dovedit în multe momente potenţialul, pentru că primii paşi pozitivi, chiar dacă încă firavi, s-au făcut; CEO are viitor. Pentru ca aceşti paşi să se transforme într-o evoluţie economică sănătoasă, de durată, mai sunt multe de făcut. (…) Premisa de la care plecăm este că CEO este o societate puternică şi reprezentativă pentru sectorul energetic naţional şi că aceste evoluţii pe care deja le constatăm, cele câteva evoluţii pozitive din primele luni ale anului, chiar dacă nu sunt concludente, pun societatea la începutul unui drum corect şi cu certă perspectivă. Vreau să fie clar pentru toată lumea, CEO nu este în insolvenţă, chiar dacă situaţia economică pe care o traversează nu este una simplă”, a mai spus Grigorescu.

CE Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari faţă de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.

Complexul Energetic Oltenia a decis, la mijlocul lunii martie, reducerea sau întreruperea activităţii în fiecare dintre sucursalele/subunităţile sale, atât în sectorul energetic, cât şi în sectorul minier, până în luna iunie inclusiv, motiv pentru care 670 de angajaţi de la cele două sucursale din Craiova – SE Craiova II şi SE Işalniţa – vor intra în şomaj.

Nu dispare mixul energetic

Victor Grigorescu a mai spus că ideea creării unui mix energetic la nivel naţional nu va dispărea, punctând că „acest lucru, în piaţa românească de energie, se va întâmpla la un moment dat”.

Grigorescu a mai afirmat că cel mai important lucru pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO) în această perioadă este ca societatea să depăşească momentul “cu pierderile anunţate la începutul anului”.

„Când vorbiţi de mixul energetic vă referiţi la o companie care să aibă mai multe surse integrate de producere a energiei. Cu siguranţă această idee nu va dispărea şi cred că, pe măsură ce trece timpul, mai mulţi producători români se vor gândi la această diversificare a portofoliului de producere a energiei, pentru că este o tendinţă normală şi este un mod corect de a acţiona. Nu numai integrarea companiilor în sine este singura soluţie, sunt şi alte soluţii pentru a asigura o astfel de situaţie. Ce este, însă, de remarcat este că astăzi sectorul energetic românesc este altfel structurat decât atunci când această idee a fost lansată; mare parte dintre companii sunt listate la bursă, au un acţionariat (n.r. – nu numai statul român, ci şi privaţi). (…) Cred că acest lucru, în piaţa românească de energie, se va întâmpla la un moment dat, dar pentru CEO ce este important în momentul de faţă este să depăşim acest moment cu pierderile anunţate la începutul anului, să închidem găurile, robinetele şi alte lucruri de genul acesta, să ne aşezăm cum trebuie pe două picioare”, a precizat Victor Grigorescu.

Nu se renunţă nici la huilă

Ministerul Energiei va prezenta la sfârşitul acestei săptămâni soluţia pe care o propune pentru păstrarea producţiei de cărbune în Valea Jiului, soluţie care va fi o surpriză plăcută pentru sectorul minier, a declarat Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, citată într-un comunicat de presă.

Grupul de lucru Huilă a prezentat, în cadrul Comitetului de Coordonare pentru activitatea minieră, un raport consistent cu privire la situaţia sectorului de huilă, precum şi o serie de scenarii pentru păstrarea producţiei de cărbune din Valea Jiului. Comitetul a fost coordonat de secretarul de stat Corina Popescu.

Astfel, se prefigurează o soluţie finală, care arată că există mine cu activităţi viabile, a căror exploatare, cu un minim de investiţii, produce cărbune la preţuri competitive cu cel de pe piaţa externă, comparaţia fiind făcută la puteri calorifice similare, se arată în comunicat.

“Comitetul de Coordonare pentru activitatea minieră, dedicat Complexului Energetic Hunedoara, a ajuns la o concluzie finală în ceea ce priveşte situaţia actuală a companiei şi viitorul exploatărilor din Valea Jiului. Vreau să le mulţumesc colegilor noştri de la Petroşani, alături de ceilalţi membri ai Comitetului, pentru munca depusă şi pentru soluţiile găsite. Fac aceste precizări pentru că este vorba despre o companie într-o situaţie financiară extrem de dificilă şi pentru că timpul nu mai are prea multă răbdare în ceea ce priveşte redresarea exploatării huilei. Şi vreau să mai subliniez şi diferenţa semnificativă dintre modul în care au înţeles să lucreze şi să se prezinte în comparaţie cu cei de la Complexul Energetic Oltenia. Sper ca bunul exemplu să fie urmat în cel mai scurt timp. La sfârşitul săptămânii acesteia, vom putea prezenta public soluţia la care s-a ajuns şi ea să fie o surpriză plăcută pentru sectorul minier din Valea Jiului”, a declarat Corina Popescu.

În cadrul comitetului a fost prezentată o evaluare a activităţii Societăţii Naţionale Închideri Mine Valea Jiului şi a cheltuielilor făcute până în prezent şi estimate a se face în perioada următoare până la închiderea definitivă a acestora.

Totodată, membrii grupului de lucru au discutat mai multe scenarii de păstrare a producţiei de cărbune în Valea Jiului. Prin aceste scenarii s-au realizat analize de costuri pe variantele de închideri de mine până în 2018. În urma analizelor, membrii grupului Huilă au reuşit să creioneze o imagine clară a întregii activităţi de exploatare de huilă din valea Jiului.

Comitetul se va reuni din nou săptămâna viitoare, pe data de 28 aprilie, pentru a prezenta raportul final şi definitiv privind starea mineritului din Valea Jiului. Acest raport va sta la baza discuţiilor pe care Ministerul Energiei le va avea cu Comisia Europeană.

CE Hunedoara se află în insolvenţă din 7 ianuarie 2016 şi are 6.300 de angajaţi, care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.