FOREN 2016 – CONCLUZII SI IMAGINI

Data: 21-06-2016

In urma discutiilor purtate la sectiunea cu tema ,,Carbunele si tehnologiile pentru carbune curat” din cadrul FOREN 2016 au fost punctate urmatoarele concluzii:

  • Pentru asigurarea securitatii nationale pe termen mediu si lung se impune exploatarea rationala a resurselor energetice neregenerabile si prelungirea cat mai mult a duratei de epuizare a acestora.
  • Regandirea pietei energiei electrice prin considerarea intregului mix de resurse, in mod echilibrat si optimizat, avand ca pilon central carbunele energetic care ar trebui sa acopere cel putin 30% din piata. In acest context, este necesar a se implementa in Romania o componenta in cadrul pietei de energie electrica bazata pe ”capacity mechanism” care sa poata asigura resursele financiare necesare mentinerii in stare buna de functionare a capacitatilor de producere a energiei pe baza de carbune, capabile sa functioneze eficient in perioadele in care productia de energie electrica din surse regenerabile nu poate asigura necesarul din sistem.
  • Continuarea furnizarii energiei electrice pe baza de carbune si inlocuirea capacitatilor invechite prin realizarea de noi capacitati de producere in grupuri termoenergetice de condensatie si cogenerare, cu eficienta ridicata.
  • Considerarea noilor tehnologii de valorificare superioara a carbunilor prin lichefiere, utilizand metodele de depolimerizare catalitica la presiune joasa sau prin lichefiere indirecta.
  • La unitatile viabile de producere a energiei electrice pe baza de combustibil solid (carbune) este necesara finalizarea investitiilor cuprinse in programul de conformare la conditiile de mediu.

Speram ca aceste puncte de vedere, sustinute in cadrul lucrarilor prezentate la cel mai important si reprezentativ eveniment pentru comunitatea energeticienilor din Romania, sa fie analizate de factorii de decizie din domeniul energetic, astfel incat carbunele sa aiba viitor atat pentru stabilitatea economico-sociala a zonei, cat si pentru siguranta intregului sistem energetic national.