Forumul Regional al Energiei – FOREN 2014

Data: 27-06-2014

In perioada 22 – 26 iunie 2014, la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, au avut loc lucrarile celei de-a XII-a editii a Forumului Regional al Energiei din regiunea Central-Est Europeana, organizat de Asociatia Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei – CNR-CME.

Cu tema “ Energia pentru maine : de la viziune la realitate”, FOREN 2014 a reunit decidenti economici si politici, precum si specialisti din domeniul energetic din peste 15 tari si a analizat subiecte privind cele mai noi dezvoltari tehnologice si perspectivele de viitor pentru sectorul de energie electrica, inclusiv deciziile economice si politice necesare pentru a transforma viziunea energetica in realitate.

Ministri, lideri ai industriei energetice, personalitati eminente din mediul academic au raspuns celor mai presante probleme cu care se confrunta astazi industria regionala a energiei :

-securitatea alimentarii cu energie, pietele de energie, politicile nationale, eficienta energetica, prezentul si viitorul energeticii nucleare, sursele conventionale si neconventionale, politicile de pret pe piata globala, infrastructura de transport si, nu in ultimul rand,  carbunele si tehnologiile curate.

Lucrarile sustinute de Complexul Energetic Oltenia la sectiunile de plen au abordat urmatoarele teme:

-Realizarea unei microhidrocentrale pe canalul de evacuare a apei de racire la SE Isalnita

-Teste preliminare efectuate la grupul energetic nr.3 de la SE Rovinari pentru reducerea emisiilor de oxizi de azot

-Reducerea emisiei specifice de CO₂ rezultata prin modernizarea grupurilor energetice din CE Oltenia

-Noi capacitati de productie a energiei electrice si termice in cadrul SE Craiova II

-Aspecte privind conceptia si realizarea arzatorului destinat instalatiei pilot (experimentala) pentru arderea cu NOx scazut a lignitului din CE Oltenia, la SE Isalnita.

-Brichetarea lignitului, o solutie pentru obtinerea de combustibil ecologic.

La sectiunea poster, CE Oltenia a participat cu doua lucrari:

-Carbunele din Oltenia – solutia sigura a energeticii romanesti

-Moduri de abordare, monitorizare si solutionare a dezechilibrelor fata de programele de functionare ale unitatilor dispecerezabile din cadrul SE Turceni.

Sectiunea cu tema “Carbune si tehnologii curate” a fost prezidata de Directorul General al CE Oltenia, domnul Laurentiu Ciurel.

Doua dintre lucrarile prezentate de CE Oltenia au fost  premiate:

–                    Locul I la Sectiunea nr.5 a fost castigat de dl. Marius Bazga pentru lucrarea cu tema „Teste preliminare efectuate la grupul energetic nr.3 de la SE Rovinari pentru reducerea emisiilor de oxizi de azot”. Lucrarea a prezentat testele preliminare efectuate la reglarea turatiei morilor de carbune,  rezultatele obtinute, precum si propuneri pentru adaptarea reglarii automate a temperaturii in separatorul morilor, conform noilor cerinte de limitare a emisiilor de NOx.

Temperatura in separatorul morii creste la sarcini partiale, iar pentru reglare se foloseste aer primar, fapt care determina cresterea excesului de aer in zona arderii, favorizand formarea de NOx. Pentru reducerea aportului de aer primar, este necesara reglarea turatiei morilor de carbune in functie de incarcare (debitul de carbune pe fiecare moara).

–                     Locul III la Sectiunea nr.5 a fost castigat de dl. Sorin Balacescu pentru lucrarea cu tema „Brichetarea lignitului – o solutie pentru obtinerea de combustibil ecologic”  ce are in vedere realizarea unui combustibil din lignit, in special pentru consumatorii casnici, care sa corespunda cerintelor de mediu si, in acelasi timp, sa valorifice superior fractia marunta de carbune, puterea calorifica fiind mult superioara carbunelui din starea naturala.

Prin utilizarea biocarbunelui (brichete ecologice din carbune) scade conţinutul de SO2 in gazele emanate la ardere, datorita prezentei agentului desulfurizant care duce la fixarea a 60 – 80% din elementul poluant in compusii solizi (cenusa), se realizeaza o reducere a pierderilor de masa lemnoasa inferior valorificata prin ardere, se elimina lucrarile de pregatire a combustibilului solid la consumatori (nu necesita maruntirea combustibilului ca in cazul lemnelor de foc si a carbunelui bulgari) si se utilizeaza resurse energetice interne – acestea fiind argumente majore in implementarea tehnologiilor de producere a brichetelor ecologice.

In cadrul EXPO – FOREN 2014, standul expozitional al CE Oltenia a prezentat,  cu ajutorul elementelor grafice utilizate, atat imensitatea companiei, cat si obiectul ecesteia de activitate – producerea energiei electrice din arderea carbunelui.

Cu simplitate si eleganta  au fost transmise mesaje cheie despre activitatea companiei.

Echivalentele sugestive ale cifrelor inregistrate de companie, in anul 2013, au captat atentia vizitatorilor :

t0t1t2

Cel mai important mesaj transmis de CE Oltenia a ilustrat pozitia si importanta companiei in cadrul Sistemului Electroenergetic National:

„ Complexul Energetic Oltenia garanteaza de 40 de ani siguranta Sistemului Energetic National pentru ca vantul nu bate in fiecare zi, debitul apelor scade in arsita soarelui si nici soarele nu straluceste tot timpul pe cer. In schimb, carbunele Complexului Energetic Oltenia mai poate furniza energie Romaniei inca 40 de ani de acum inainte si asta doar cu rezervele descoperite pana in prezent. COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA – ENERGIA PAMANTULUI ROMANESC.”