Frans Timmermans: Combustibilii fosili vor fi in continuare necesari in cursul tranzitiei verzi

Data: 3-11-2020

SURSA:Energy-center

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a explicat pentru Euronews ca unele tari vor avea nevoie de „o tranzitie a combustibilului” pe masura ce se indreapta catre energiile regenerabile, „chiar daca este vorba inca de combustibilii fosili”.

„Deci, de exemplu, daca trecem de la carbune la energie durabila și, in perioada intermediara, utilizam gaz natural, mediul natural beneficiaza deja, deoarece emisiile vor scadea chiar substantial. Deci, excluzând complet combustibilii fosili din mix-ul [energetic] este unde trebuie sa ajungem, dar in acest stadiu, cred ca ne va ajuta sa facem tranzitia daca includem gazele naturale in mix”, a afirmat oficialul pentru Euronews.

Afirmatiile lui Timmermans, care este responsabil de Pactul Ecologic European in cadrul CE, vin in contextul criticilor in legatura cu faptul ca fondurile alocate pentru redresarea UE dupa pandemie pot fi investite și in proiectele ce implica utilizarea de combustibilii fosili.

„Ei bine, cred ca acum exista un sentiment sporit de urgenta [cu privire la mediu]. Faptul ca in aceasta pandemie, când vorbim despre redresare, spunem ca sumele cheltuite pentru redresare nu ar trebui sa actioneze impotriva obiectivelor noastre climatice și ca 37% din acești bani ar trebui cheltuiti pentru politica climatica”.

Cu toate acestea, atunci când liderii UE au aprobat pachetul de redresare, in valoare de 750 de miliarde de euro, au redus bugetul alocat unora dintre facilitatile pentru sprijinirea tranzitiei verzi, cum este cazul fondului Just Transition.

Timmermans a mai mentionat și faptul ca Executivul UE are o abordare neutra din punct de vedere tehnologic in ceea ce privește energia nucleara.

Declaratia lui Timmermans sugereaza ca Executivul UE nu va bloca acordare de ajutoare de stat pentru noile proiecte nucleare din Polonia și Cehia, tari care și-au exprimat interesul pentru utilizarea acestei tehnologii ca modalitate de indeplinire a obiectivelor UE in privinta combaterii schimbarilor climatice.