Grevă la o carieră de cărbune din judeţul Gorj. Aproximativ 200 de mineri refuză să intre la lucru

Data: 29-11-2018

SURSA:ADEVARUL

Aproximativ 200 de mineri de la cariera Lupoaia din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) au intrat în grevă în această dimineaţă şi au refuzat să lucreze.

Salariaţii sunt nemulţumiţi de programul de lucru de sărbători anunţat de conducerea companiei. Astfel, anagajaţii de la livrări nu vor avea nici măcar o zi liberă, faţă de cei din producţie.

„Se află în grevă minerii care urmau să intre în schimul I şi cei din schimbul III care au ieşit de la lucru. S-au solidarizat cu cei de la livrări, pentru că nu este normal ceea ce se întâmplă. Suntem obligaţi să lucrăm la foc continuu pe nişte salarii de mizerie raportate la alte companii ale statul. S-a ajuns în această situaţie din cauza lipsei de personal din sistemul productiv. În schimb s-au făcut angajări politice la birouri, pe salarii foarte mari. Atunci să vină ei şi să lucreze în locul nostru“,

a spus liderul de sindicat de la cariera Lupoaia, Nicu Bunoaica.

De asemenea, minerii sunt nemulţumiţi de faptul că suma pe care o vor primi din economia la fondul de salariu este mică, de 700 de lei.

 În cadrul CEO funcţionează mai multe cariere din judeţul Gorj şi una în Mehedinţi, precum şi cele mai puternice termocentrale din ţară: Rovinari, Turceni şi Craiova. În perioada de iarnă, sistemul energetic naţional se bazează pe energia produsă pe bază de cărbune.