Hajdinjak: Foarte mulți consumatori pot deveni producători de electricitate

Data: 30-09-2015

Sursa: INVESTENERGY

Domeniul energiei este în schimbare, iar foarte mulți consumatori vor produce și consuma electricitate în viitor, a declarat, luni, într-o conferință de presă, președintele Federației Patronale a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Frank Hajdinjak.

“Domeniul energiei e în schimbare și asta are o implicare majoră pentru toate companiile care sunt prezente în piață sau ar dori să intre în piață și, desigur, pentru consumator. Consumatorul se va schimba în viitor. Foarte mulți consumatori pot deveni producători și consumatori de electricitate. Populația și partenerii industriali trebuie să aibă o imagine de ansamblu cât mai bună”, a spus Hajdinjak, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, sunt multe zone cu un nivel scăzut de consum, în România.

“Dacă ne uităm la rețeaua de distribuție, ceea ce este valabil pentru gaz și electricitate, discutăm despre o țară frumoasă și trebuie să acoperim prin rețeaua de distribuție zona care are un nivel de consum foarte scăzut. Asta înseamnă că este un cost cu mentenanța acestor rețele pentru că sunt destul de răspândite aceste zone cu consum redus. Pe viitor trebuie să ne gândim la alternative, să livrăm energie, căldură sau gaz către aceste zone în așa fel încât să devină cât mai sustenabil din punct de vedere al prețului”, a precizat președintele ACUE.

La rândul său, Palinginis Kimon, reprezentantul Boston Consulting Group (BCG), a spus că prețurile la electricitate au crescut în România însă au acumulat niște creșteri sub nivelul inflației.

Potrivit unui studiu realizat de BCG și prezentat luni, într-o conferință de presă, deși consumatorul casnic din România are unul dintre cele mai mici venituri nete din Europa, prețurile energiei electrice și gazelor naturale rămân relativ reduse, chiar dacă ne raportăm la puterea de cumpărare.