In ciuda consumului scazut si a excedentului de energie electrica provenit din surse regenerabile, pretul in piata SPOT se aliniaza pietelor cu care suntem cuplati

Data: 19-06-2019

SURSA:Energy Center

Nu este nimic nou sub soare pe piata de energie concurentiala chiar daca Ordonanta de urgenta 114 a cam intors pe dos planurile de afaceri ale actorilor din piata. Pretul energiei electrice, cel care da in final tonul la tot ceea ce sta in aval de formarea lui, nu indica absolute nici o modificare majora fata de ceea ce s-a intamplat anul trecut in aceeasi perioada, cand nu existau restrictiile impuse de OG 114. Cu alte cuvinte, anul trecut, in piata pentru ziua urmatoare pretul energiei electrice se tranzactiona la o medie de 225-230 lei/MWh, in timp ce maine acest prêt este la o medie de 267 lei/MWh.

Paradoxal, in conditiile unui exces de hidraulicitate si a unui aport insemnat al energiei din vant si din solar, cumulate cu un consum foarte redus, pretul in piata SPOT tine ritmul cu ceea ce se intampla ca evolutie in tarile cu care suntem cuplati. Adica, daca la noi pretul pentru astazi este de peste 56 de euro/MWh, in Ungaria este identic, in timp ce in Slovacia si Cehia este la putin peste 44 de euro/MWh.

Aici ar trebui sa ne punem niste semne de intrebare, dat fiind faptul ca in zilele de minivacanta Rusaliilor, Romania a avut un pret mai scazut decat cel intregistrat in pietele amintite, pe fondul unui consum de peste 5000 de MW, dar cu o contributie semnificativa a energiei hidro, vant si solar. Mai mult, Romania sta de cateva zile in postura de exportator de energie electrica. Intrebarea fundamental este: Romania exporta energie pentru ca este competitiva sau pentru ca nu are ce face cu surplusul, situatie in care pretul obtinut din schimburile transfrontaliere este derizoriu.

De altfel, facand o comparatie cu perioada de iarna, cand consumul la noi era in medie in jur de 9000 de MW/zi si importam constant energie electrica la preturi ridicate, in conditiile unui consum de pana in 7000 de MW si a unui export de peste 1000 de MW nu prea se intrevede un mare castig in aceasta perioada. Practic, aruncam peste granite excedentul.

Sa nu ne facem iluzii insa. Situatia nu va dura prea mult, caci lunile iulie, august si septembrie s-ar putea sa taie radical apetitul de productie al Hidroelectrica. Carbunele la randul lui se screme sa produca in cel mai fericit caz pana in 2000 de MW si cand si-ar lua un respiro pentru a reduce povara certificatelor de CO2, cand ar mai pompa ceva energie ca sa-si mai acopere din pierderi. Complicat, nu-i asa?