Investiții de peste 1 miliard de euro la Complexul Energetic Oltenia

Data: 10-10-2016

Sursa: FOCUS ENERGETIC

Electrocentralele aferente Complexului Energetic Oltenia (CEO), unul din cei mai mari producători de energie, au investit de-a lungul timpului peste 1 miliard de euro pentru retehnologizarea grupurilor energetice, programe ce au avut ca rezultat și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), potrivit unui comunicat publicat pe site-ul societății.

”CE Oltenia deține 6 grupuri energetice modernizate (3 grupuri energetice la Rovinari, 2 grupuri energetice la Turceni și un grup energetic la Ișalnița), iar alte trei grupuri se află în curs de reabilitare”, arată compania într-un comunicat publicat pe site-ul propriu.

Unul dintre efectele lucrărilor de retehnologizare realizate este reducerea consumului specific de combustibil cu peste 20%, ceea ce reprezintă reducerea consumului de cărbune și, implicit, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până la 0,89 tone de CO2 emis pentru producerea unui MWh.

CE Oltenia deține autorizație de emisii de gaze cu efect de seră cu valabilitate până în anul 2020, mai spun oficialii companiei.

De asemenea, compania a cheltuit de la înființare și până în prezent circa 250 milioane euro pentru achiziționarea certificatelor de dioxid de carbon.

”Referitor la emisiile de gaze cu efect de seră, este de menționat și faptul că pentru achiziționarea certificatelor de CO2, CE Oltenia a cheltuit, de la înființare până în prezent (în decurs de 4 ani), suma de circa 250 milioane euro”, arată sursa citată.

Altfel, pentru anul 2016, CE Oltenia a încheiat 27 de contracte de lucrări și prestări servicii cu Minprest Serv SA.

”În cadrul planului de reorganizare, restructurare și eficientizare al CE Oltenia au fost cuprinse o serie de măsuri pentru reducerea costurilor de producție, printre care și reevaluarea contractelor de prestări servicii în funcție de necesitățile actuale ale companiei”, precizează producătorul de energie.

Oficialii complexului energetic arată că această măsură a fost aplicată inclusiv contractelor comerciale încheiate cu Minprest, respectiv s-a renunțat la unele servicii și lucrări fără a fi atribuite altor firme.

Valoarea totală a contractelor încheiate cu Minprest, rămase în vigoare pentru acest an, ajunge la suma de circa 19 milioane lei.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Domeniul principal de activitate este producţia de energie electrică şi termică, transportul şi distribuţia energiei termice.

Compania se află într-o situaţie financiară dificilă şi estimează un profit net de 600.000 lei (133.000 euro), după pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) anul trecut, potrivit proiectului de venituri şi cheltuieli.

În prima jumătate a acestui an, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat pierderi de 138,2 milioane lei (circa 31 milioane euro), comparativ cu un profit net de 13,5 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Cota de piaţă a companiei a scăzut la 17,9%, de la 18,4% în primul semestru din 2015.