LA UN AN DE LA CUPLAREA PIETELOR DE ENERGIE ELECTRICA PENTRU ZIUA URMATOARE, OBIECTIVUL DE CUPLARE NU A FOST ATINS CU SUCCES

Data: 26-11-2015

CE Oltenia isi exprima surprinderea asupra afirmatiilor transmise de OPCOM in comunicatul de presa publicat in data de 24 septembrie 2015.
Dupa un an de la cuplarea pietelor CZ-SK-HU-RO, OPCOM afirma ca obiectivul de cuplare a pietelor de energie electrica pentru ziua urmatoare cu Ungaria, Cehia si Slovacia a fost atins cu succes.

CE Oltenia atentioneaza inca o data ca nu a fost realizata o cuplare reala a acestor piete, atat timp cat capacitatile de interconexiune disponibile alocate – ATC din Romania spre Ungaria sunt inca nesemnificative.
De exemplu, astazi – 26.11.2015, OPCOM a publicat pe site urmatoarea situatie pentru ziua de 27.11.2015:

-pe sensul RO catre HU, ATC orar = 4 MW , VANZARI = 32 MWh

-pe sensul HU catre RO, ATC orar = 1.346 MW, VANZARI = 4858,3 MWh

in conditiile in care preturile din Romania (37,24 euro/MWh) sunt mai mici decat cele din Ungaria (39,07 euro/MWh).

Logica pietelor cuplate este aceea ca vanzarile au loc din tara cu pretul cel mai mic catre cea cu pretul cel mai mare. Realitatea arata cu totul diferit, datorita nealocarii ATC si din Romania catre Ungaria.
Asa cum au precizat si reprezentantii OPCOM in cadrul expunerilor facute la conferinta organizata de Energy Center la un an de la cuplarea pietelor, o cuplare reala va fi atunci cand va exista ATC si din Romania catre Ungaria la valori comparabile.