Liberalizare totală a preţurilor la gaze şi energie electrică în 2021. ANRE nu va mai aviza prețurile la consumatorii finali

Data: 15-10-2019

SURSA:ECENOMICA.NET

După ce liberalizarea piețelor de energie și gaze naturale va deveni efectivă, în anul 2021, va fi liberalizat complet inclusiv prețul la consumatorul final, fără ca ANRE să îl mai avizeze.

“Ne-am propus liberalizare completă, la 1 aprilie 2021 la gaze naturale și la 1 iulie 2021 la energie electrică. Nu mai are niciun rost să păstrezi piața reglementată pe segmentul retail dacă piața angro este liberalizată. Așa am discutat cu actorii din piață, cu Guvernul, cu Comisia Europeană, dacă menții prețurile la consumatorii casnici cât timp ai o piată angro, tot timpul vor apărea diferențe, în plus sau în minus”, a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, la conferința Energy Forum, organizată de publicația Profit.ro, răspunzând unei întrebări pe această temă.

ANRE va mai aviza doar prețul pentru furnizare de ultimă instanță în caz de insolvență sau faliment al furnizorului, pentru clienții care sunt preluați de alți furnizori în acest fel.

Precizarea este esențială pentru viitoarea funcționare a piețelor și este o premieră. Piața de energie electrică a fost liberalizată complet în anul 2018, singurul an în care a funcționat în acest fel, în condițiile în care la finalul anului a fost emisă OUG 114, care a re-reglementat piața.

Însă, chiar și în acel an de liberalizare, a fost piață 100% liberă doar pentru producători, pentru că, în final, prețul plătit de consumatorul casnic furnizorului era avizat de ANRE. Potrivit declarației lui Bege însă, de data aceasta liberalizarea va fi completă, ceea ce, în opinia reprezentantului reglementatorului, va conduce și la o creștere a concurenței.

De asemenea, cel mai probabil nu va mai exista nici Piața Centralizată pentru Serviciul Universal.

“Definiția serviciului universal la energie electrică din legea 123 este greșită, după părerea mea.  Sunt lucruri amestecate privind furnizarea de ultimă instanță și serviciul universal. Furnizarea ca serviciu universal trebuie să fie obligația tuturor furnizorilor, iar furnizorul de ultima instanță să fie doar de ultimă instanță.

Dacă vom asigura suficiente piețe, nu trebuie să mai definim o platformă specială pentru serviciul universal”, a explicat Bege.

Piețele de energie și gaze, re-reglementate prin OUG 114, vor începe să fie re-liberalizate, în etape, de anul viitor, iar toate aceste măsuri vor fi legiferate fie prin lege, fie printr-o ordonanţă de urgenţă pregătită de ANRE şi de Ministerul Energiei, a mai spus Bege.

El a amintit că există o procedură de infringement în sectorul gazelor, declanşată de Comisia Europeană, care se află în stadiul de aviz motivat şi care poate fi închisă doar în cazul în care aceste măsuri de liberalizare sunt legiferate.

„Am primit o amânare de trei luni de la Comisia Europeană, astfel că trebuie să rezolvăm problema până la 26 decembrie. În cazul în care lucrurile se blochează în Parlament, avem pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă, identic cu ce se discută în Parlament. Sper ca tulburările la nivel politic să nu pericliteze acest plan, pentru că nu cred că Comisia Europeană va fi dispusă să ne dea alte termene”, a arătat reprezentantul ANRE.

Dacă România nu rezolvă aceste probleme în termenul acordat de Comisia Europeană, adică 26 decembrie, dosarul de infringement va ajunge la Curtea Europeană de Justiţie.