Licitație internațională. CE Oltenia achiziționează servicii financiare pentru decontarea/compensarea tranzacțiilor de certificate CO2 pe European Energy Exchange

Data: 3-08-2020

SURSA: INVESTENERGY

Complexul Energetic Oltenia organizează licitație internațională pentru achiziția de servicii financiare  pentru decontarea/compensarea tranzactiilor de certificate CO2 (EUA) efectuate de societate pe Bursa EEX (European Energy Exchange).

Conform anunțului, companiile interesate pot depune documentațiile necesare până la data de 7 august, la sediul din Târgu Jiu. Valoarea estimată este de 1.088.950 lei (pentru anii 2020, 2021, 2022, 2023 și 2024). Criteriul de atribuire este prețul cel mai mic.

Cotațiile emisiilor au cresut puternic pe bursa germană EEX, ajungând la valori record. Tona de CO2 se tranzacționa, la data de 6 iulie, la 29,6 euro, în condițiile în care, la jumătatea lunii mai, pe aceeași piață EEX cotația era de 18 euro. Este cel mai mare preț al certificatelor de emisii din 11 ani, potrivit e-nergia.ro.

CE Oltenia a început să cumpere certificate de CO2, obligatorii pentru producția de energie electrică de anul acesta, chiar dacă prețul este unul ridicat.

European Energy Exchange (EEX) a fost înființată în 2002 prin  fuziunea  a două burselor de energie din Frankfurt și Leipzig. EEX a fost desemnată platforma comună de licitații a UE pentru 25 de state membre.