Marii consumatori industriali acuză: Preţul energiei electrice a crescut cu 80% din 2016 încoace

Data: 24-04-2019

SURSA: ZF.ro

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: Statul român ar trebui să compenseze costurile cu certificatele de emisii indirecte, la fel ca în Vest.

Marii consumatori industriali de energie au costuri pentru aceasta cu 80% mai mari în 2019, faţă de 2016, ajungând să plătească la poarta fabricii mai mult decât companiile din Franţa. Cauzele creşterii accelerate a costurilor sunt multiple, iar printre factorii care contribuie se numără şi costurile cu emisiile indirecte, constituite din preţul pe care îl plătesc producătorii de energie electrică pe bază de cărbune pentru certificatele de emisii, a spus Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie.

„Costurile  cu aceste certificate sunt introduse în preţul energiei, care este plătit de consumatorul industrial şi de cel casnic, şi constituie aşa-numitul cost cu emisiile in­directe. Preţul certificatului de emisie a crescut în ultimele 18 luni de aproximativ 5 ori, de la 5 euro la 25 de euro, iar previziunile arată că va atinge 40 de euro în anul 2020“, a spus el pentru ZF.