Ministrul bulgar al Energiei: Sectorul energetic din Bulgaria, în prag de colaps financiar

Data: 23-02-2015

Sursa: BIZENERGY

Sectorul energetic din Bulgaria se află în pragul unui colaps financiar şi este nevoie de măsuri imediate pentru redresarea acestuia, a declarat sâmbătă ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, citată de Novinite.

Într-un interviu pentru postul naţional bulgar de radio, Petkova a afirmat că autorităţile ar putea fi nevoite să ia o serie de măsuri nepopulare pentru stabilizarea sectorului, fără a preciza natura acestora.

Potrivit ministrului, compania energetică cu capital de stat National Electric Company (NEK) are datorii de 600 milioane de leva (306 milioane euro) către două termocentrale locale deţinute de companii americane şi de 1,2 miliarde de leva (613 milioane euro) către diverşi producători de electricitate, iar autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru a reduce nivelul arieratelor, scrie Mediafax.

De asemenea, guvernul de la Sofia intenţionează să renegocieze termenii contractelor semnate cu cele două termocentrale, a adăugat Petkova. Ea a subliniat că liberalizarea pieţei de energie, estimată să se încheie până la finele anului, va duce la soluţionarea multora dintre problemele cu care se confruntă acest sector.

“Liberalizarea pieţei va aduce transparenţă, iar fiecare gospodărie din Bulgaria va putea să-şi aleagă furnizorul de electricitate dorit”, a spus Petkova, menţionând că guvernul se va strădui să împiedice creşterea tarifelor la energie ca urmare a procesului de liberalizare. Ministrul a reiterat sprijinul Bulgariei pentru înfiinţarea unei Uniuni Energetice în UE, care va creşte gradul de independenţă energetică în UE şi va duce la intensificarea concurenţei.