Pentru protecția sănătății salariaților, angajatorii au obligația de a asigura apa plată la locurile de muncă în care nu există apă potabilă și apă minerală în perioadele cu temperaturi extreme și indice de confort termic crescut

Data: 29-08-2014

In conformitate cu OUG nr. 99/2000 si HG nr. 580/2000, in perioadele cu temperaturi extreme si indice de confort termic crescut, achizitionarea apei minerale face parte dintre masurile minimale pe care angajatorii au obligatia sa le asigure.

Pentru respectarea prevederilor legislative, CE Oltenia a achizitionat apa minerala in valoare de 80000 lei, si nu in valoare de 1,8 miliarde lei, asa cum se afirma in articolul „APA MINERALA DE 1,8 MILIARDE DE LEI PENTRU UNITATILE MINIERE”  publicat de saptamanalul Scandal de Gorj, in editia din data de 26.08.2014.

De altfel, acelasi saptamanal a publicat si in editia anterioara, articolul cu titlul „CEO DA 570 MILIOANE DE LEI PE APA PLATA”.

La acea data, CE Oltenia a emis un comunicat de presa in care erau prezentate prevederile legislative care obliga toti angajatorii sa efectueze astfel de cheltuieli (Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile), in paralel cu masurile luate de conducerea societatii pentru reducerea costurilor, dar care nu trebuie sa afecteze sanatatea salariatilor.

Asa cum era de asteptat, comunicatul CE Oltenia nu a prezentat interes pentru publicatia respectiva. Suntem convinsi ca societatea ar fi fost, de asemenea, acuzata si in cazul in care nu ar fi respectat prevederile legale (daca se cumpara : CE Oltenia face achizitii extravagante; daca nu se cumpara : CE Oltenia incalca legea).

Cheltuielile efectuate de CE Oltenia au valori mari (cifre sonore pentru publicul larg), deoarece conform actualelor proceduri aferente noii structuri organizatorice, toate achizitiile (pentru toate sucursalele) se deruleaza centralizat, obtinandu-se pentru cantitati mai mari, preturi unitare mai mici.

Necesarul de consum al CE Oltenia trebuie perceput in concordanta cu necesarul cumulat al entitatilor componente : 4 electrocentrale (Isalnita, Craiova II, Turceni, Rovinari) si 14 unitati miniere (Mina Motru; Carierele Jilt Nord, Jilt Sud, Rovinari, Rosia, Rosiuta, Tismana, Pinoasa, Pesteana, Lupoaia, Berbesti, Husnicioara; Exploatare Livrari Cai Ferate Uzinale; Unitatea de Servicii si Mentenanta Rovinari). CE Oltenia isi desfasoara activitatea pe teritoriul a 4 judete (Gorj, Dolj, Valcea, Mehedinti) si numara aproximativ 19000 de salariati.

De asemenea, aducem la cunostinta personalului publicatiei Scandal de Gorj ca si acestia au dreptul sa solicite imbunatatirea conditiilor de munca si a microclimatului la locul de munca si sa beneficieze de aceleasi conditii ca si salariatii CE Oltenia, deoarece acordarea apei in perioadele cu temperaturi extreme nu este un privilegiu, ci o obligatie legala.